05/09/2015
Αισιόδοξη φαίνεται να είναι η Μέρκελ για την εφαρμογή του 3ου προγράμματος

 

Αισιόδοξη όσον αφορά την εφαρμογή του τρίτου ελληνικού μνημονίου και μάλιστα ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος εμφανίστηκε χθες η Γερμανίδα. καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωνε και αυτός αισιόδοξος ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο μνημόνιο.

Μιλώντας από την Ελβετία όπου πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη, η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη τόσο για την εφαρμογή του τρίτου ελληνικού μνημονίου όσο και για την επιτυχία του προγράμματος, στόχος του οποίου είναι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η κ. Μέρκελ δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, το οποίο, σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ, αναμένεται να φτάσει το 201% του ΑΕΠ το 2017. Η Γερμανία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μείωσης του ονομαστικού ύψους του ελληνικού χρέους, ωστόσο, προ ημερών, η κ. Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, πρακτική που συνιστά έμμεση μείωση του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου παρενέβη εκ νέου στο θέμα δηλώνοντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι αισθάνεται «αισιόδοξος όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους (αναδιάρθρωση) η οποία θα επιτρέψει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις του για τη βιωσιμότητα του».

Οι ΗΠΑ πιέζουν σταθερά τους Ευρωπαίους εταίρους τους και ειδικότερα τη Γερμανία να αποδεχθεί την ανάγκη για μείωση, έστω και έμμεση, του ύψους του ελληνικού δημοσίου χρέους. Προ ολίγων ημερών, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φάνηκε να αναθεωρεί την άποψη του ΔΝΤ ότι χρειάζεται εκτεταμένη αναδιάρθρωση («κούρεμα») του ελληνικού χρέους και φάνηκε να ασπάζεται την άποψη του Βερολίνου περί περιορισμένης αναδιάρθρωσής του.

 

Πηγή: kathimerini.gr


efm_728x90