20/04/2015
Ντράγκι: Στα χέρια της Ελλάδας η απάντηση

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi τόνισε ότι είναι επείγον η Ελλάδα να επιτύχει μία συμφωνία με τους πιστωτές της, αν και οι τράπεζες της χώρας συνεχίζουν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance - ELA).
 
"O ELA θα συνεχίσει να δίδεται στις τράπεζες εάν κρίνονται ως φερέγγυες και οτι έχουν επαρκείς εγγυήσεις (collateral), κάτι που συμβαίνει τώρα" είπε ο Draghi σε δημοσιογράφος στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
 
Όπως επισήμανε ,"τώρα χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά και είναι επείγον" προκειμένου η Ελλάδα και οι πιστωτές της να επιτύχουν μία συμφωνία για την αποδέσμευση βοήθειας. Συμπλήρωσε ότι η δέσμη των πολιτικών θα πρέπει να παράγει "ανάπτυξη, δικαιοσύνη, δημοσιονομική βιωσιμότητα και χρηματοπιστωτική σταθερότητα". 
 
Ο κ. Draghi αρνήθηκε να πει πώς θα αντιδρούσε η ΕΚΤ σε περίπωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. "Δεν θέλω καν να συλλογιστώ" ένα τέτοιο σενάριο. "Όλοι θέλουμε η Ελλάδα να επιτύχει" επισήμανε. "Η απάντηση είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης" συμπλήρωσε. 
 
Ακόμη απέριψε εικασίες ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, επαναλαμβάνοντας ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα είναι αμετάκλητο.
 
Ενώ η Ευρώπη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε "σύννεφο" στις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν οι ελληνικές διαπραγματεύσεις αποτύχουν, απ΄ ότι ήταν όταν πρωτο-εισήλθε στην κρίση, ο κ. Draghi είπε ότι η περιοχή βρίσκεται ακόμη σε "αχαρτογράφητα νερά". 
 
Ακόμη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο, Ο Draghi εκτίμησε ότι θα πρέπει να "αποκατασταθεί ο διάλογος" την ώρα που οι διεθνείς πιστωτές αναμένουν από την Ελλάδα μία λίστα από μεταρρυθμίσεις πριν από την εκταμίευση των 7,2 δισ ευρώ, τα οποία η Αθήνα, όπως σημειώνει το πρακτορείο, έχει μεγάλη ανάγκη.
 
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι προσεκτική απέναντι στις "δημοσιονομικές επιπτώσεις" των προτάσεών της.
 
Αρνούμενος να προβεί σε εικασίες σχετικά με μία στάση πληρωμών στην Ελλάδα, που συνεπάγεται σχεδόν βέβαια με μία έξοδο από την ευρωζώνη, ο Mario Draghi υπογράμμισε ωστόσο ότι η ευρωζώνη διαθέτει τα μέσα απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης, τα οποία "θα χρησιμοποιούσε στην περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης".
 
Lagarde: Η Ελλάδα πρέπει να εμβαθύνει τις προτάσεις της άμεσα
 
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde δήλωσε σήμερα ότι έχει μάθει λίγα στις συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αυτή την εβδομάδα και τον προέτρεψε να παρουσιάσει άμεσα μία λεπτομερή πρόταση για ένα πρόγραμμα διάσωσης. 
 
"Δεν μάθαμε τίποτα επιπρόσθετο που δεν γνωρίζαμε ήδη" δήλωσε η κ. Lagarde σε συνέντευξη Τύπου. "Αυτό που ελπίζουμε είναι όχι μόνο η επιτάχυνση αλλά και η εμβάθυνση του έργου" είπε. "Δεν είναι θέμα ενός αγώνα μέχρι το τέλος, αλλά θέμα του να γίνει όλη η δουλεία που πρέπει". 
 
"Η δουλειά του υπουργό Οικονομικών είναι να εμβαθύνει την ανάλυση, να παρουσιάσει νούμερα, να αξιολογήσει τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, να κάνει ορισμένες υποθέσεις για το τί αποτέλεσμα θα φέρει σε όρους ανάπτυξης, σε όρους δημοσιονομικών εσόδων ή δαπανών και στη συνέχεια να προχωρήσει" δήλωσε η κ. Lagarde, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. 
 
 
Πηγή: capital.gr


efm_728x90