04/09/2015
Ντράγκι: Η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

 

Τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν και τα ελληνικά ομόλογα να περιληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) ανέπτυξε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Εξήγησε ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα μια ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο η αξιολόγηση του προγράμματος είναι σε εξέλιξη, ενώ υπάρχουν και χρονικά όρια.

«Η Ελλάδα έχει μια συμφωνία και πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και ότι έχει την ιδιοκτησία της. Με βάση τις εξελίξεις και την πορεία, θα πάρουμε και την απόφαση» σημείωσε.

Επίσης ανακοίνωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, χαλαρώνοντας τα κριτήρια.

Πλέον, η ΕΚΤ μπορεί να επαναγοράζει έως και το 33% μίας έκδοσης ομολόγων από 25% που ίσχυε.

Ο Ντράγκι αναφέρθηκε και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών, λέγοντας ότι η Φρανκφούρτη επέμεινε στην εξαίρεση των ελλήνων καταθετών από ενδεχόμενο bail in (ουσιαστικά, κούρεμα καταθέσεων».

«Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό και επιζήμιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Θα χτυπούσε μερικές χιλιάδες αποταμιευτών» συνέχισε.

 Για την πορεία του πληθωρισμού, ο Ντράγκι είπε: «Θα δούμε αρνητικούς δείκτες στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες. Είναι αυτό αποπληθωρισμός; Το Συμβούλιο εκτιμά ότι αυτά είναι μεταβατικές επιπτώσεις από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Θα παρακολουθούμε όμως προσεκτικά τις εξελίξεις.»

Για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ο Ντράγκι είπε ότι οι εκτιμήσεις πάνε προς τα κάτω: 1,4% από 1,5%, το 2015, 1,7% το 2016 και 1,8% το 2017.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90