03/09/2015
Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Πιτσιόρλας

 

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας, αλλά ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για το 2015. Ο πρόεδρος του Ταμείου σε συνέντευξή του στο Reuters αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα εν εξελίξει project του διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ.

Αναφερόμενος στον ΔΕΣΦΑ υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η πώλησή του στην αζέρικη Socar. Παράλληλα, τόνισε ότι για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι Αζέροι μπορεί να αποκτήσουν το 49% και όχι το 66% που προβλεπόταν αρχικά, ενώ ενδιαφέρον για το υπόλοιπο 17% έχουν εκδηλώσει ισχυροί ευρωπαϊκοί όμιλοι, όπως η βελγική Fluxys.

Ο Στ. Πιτσιόρλας εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, παρά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο. «Εκτιμώ πως οι διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές θα ολοκληρωθούν σύντομα και πως μπορεί να βρεθεί λύση που θα καλύπτει το επιχειρηματικό τους σχέδιο και τις απαιτήσεις του δικαστηρίου», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη.

Αντίθετα, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τους στόχους εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριξε πως φέτος δεν θα καλυφθούν εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συμφωνίας (ύψους 1,2 δισ. ευρώ) για παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα υπό τη γερμανική Fraport.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει έσοδα 1,4 δισ. ευρώ φέτος, με τον Στ. Πιτσιόρλα να υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο είναι πλέον ανέφικτο. Ωστόσο θεωρεί πως μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι εσόδων του 2016. Προβλέπεται πως η Ελλάδα πρέπει να αντλήσει 3,7 δισ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ στο 1,3 δισ. ευρώ βρίσκεται ο στόχος του 2017.

Ειδικά για το θέμα των περιφερειακών αεροδρομίων, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε πως «αν η Fraport δεν είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία τον Οκτώβριο που λήγει η εγγυητική επιστολή της, τότε μπορούμε να συζητήσουμε μια μικρή παράτασή της». Υπενθυμίζεται ότι οι Γερμανοί ανακοίνωσαν τον προηγούμενο μήνα πως δεν αναμένουν ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός του 2015, ενώ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του διαγωνισμού.

Εν τω μεταξύ σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού, όπως έχει ήδη συμβεί και για τον ΟΛΠ. Έτσι σε πρώτη φάση θα διατεθεί το 51% και όχι το 66% όπως προβλέπεται σήμερα. Το υπόλοιπο 16% θα διατεθεί μετά από πέντε χρόνια και αφού έχουν πραγματοποιηθεί οι επενδύσεις που ήδη θα έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει ο επενδυτής. Ο Στ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι και οι οκτώ όμιλοι που βρίσκονται στο τελικό στάδιο εξακολουθούν να ενδιαφέρονται.

Γ. Σταθάκης

Στο μεταξύ ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης μιλώντας «Στο κόκκινο» τόνισε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε δύο σημαντικές θετικές αλλαγές σε σχέση με το καθεστώς των αποκρατικοποιήσεων που ίσχυε την εποχή του ΤΑΙΠΕΔ, κι αφετέρου απέτρεψε μια δυσμενή εξέλιξη, την οποία αξίωναν οι δανειστές, με τη μεταφορά της έδρας του νέου Ταμείου από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο.

Η πρώτη θετική αλλαγή, τόνισε ο κ. Σταθάκης, έγκειται στο εξής: Εν αντιθέσει προς το ΤΑΙΠΕΔ, το νέο Ταμείο δεν υποχρεούται να κάνει οπωσδήποτε ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι, είπε, «σώσαμε νερό και ενέργεια», υπό την έννοια ότι εντάσσονται στη κατηγορία των επιχειρήσεων, για τις οποίες ο στόχος είναι, σε βάθος χρόνου -30 έτη- να αναβαθμιστεί η αξία τους.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή, πρόσθεσε, είναι πως τα κέρδη από τη λειτουργία του ταμείου θα κατευθύνονται με αναλογία 50%-50% στην εξόφληση του χρέους και στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90