20/04/2015
Τα νέα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας

 

Τροποποιήσεις έρχονται στο νέο νομοσχέδιο που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, μετά τις ενστάσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
 
Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης αποφάσισε τη μείωση των ανώτατων ορίων που είχαν τεθεί στο πρώτο νομοσχέδιο προκειμένου να υπαχθούν οι οφειλέτες στις προστατευτικές διατάξεις. Κόκκινη γραμμή πάντως παραμένει ότι η πρώτη κατοικία δεν θα βγαίνει στο σφυρί αν ο οφειλέτης χρωστά στις τράπεζες.
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το «Έθνος», τα νέα όρια για τους οφειλέτες θα κυμανθούν ανάμεσα στον «νόμο Χατζηδάκη» που είχε εφαρμογή για όλο το 2014 και στο πρώτο «σχέδιο Σταθάκη». Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομίας που επικαλείται η εφημερίδα, στόχος της κυβέρνησης είναι να καλύψει το 90% των δανειοληπτών με πρώτη κατοικία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί, το νέο νομοσχέδιο θα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, αντί της αρχικής καταληκτικής ημερομηνίας που ήταν η 31η Δεκεμβρίου του 2015.
 
Ακόμη:
  • Η αξία της πρώτης κατοικίας θα διαμορφωθεί στις 250.000 ευρώ
  • Το όριο του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος θα διαμορφωθεί στις 40.000 ευρώ
  • Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη στις 350.000 ευρώ και οι καταθέσεις στις 20.000 ευρώ
 
Πηγή: news.gr


efm_728x90