02/09/2015
Οι εκλογές αιτία για αναβολή της πρώτης αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης

 

Η νέα προσφυγή στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου δεν «πάγωσε» απλώς την οικονομική δραστηριότητα, αλλά φαίνεται πως πάει πίσω και την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές, με συνέπεια να καθυστερήσει σημαντικά η εκταμίευση του τελευταίου μέρους των 3 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης από το νέο πακέτο βοήθειας.

Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Ωστόσο ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, διαβλέπει καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του Οκτωβρίου λόγω των εκλογών, ενώ πηγές από την Ευρωζώνης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος για τον Νοέμβριο.

Σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, αναφέρει ότι οι δανειστές προσανατολίζονται στην αναβολή της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος για τον Νοέμβριο, ενώ παράλληλα ανησυχούν για το ενδεχόμενο διπλών εκλογών που θα εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία.

Προαπαιτούμενα

Οι ευρωπαϊκές πηγές υπογραμμίζουν πως δεν αποκλείεται η αξιολόγηση να μην πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, αλλά τελικά τον Νοέμβριο, ενώ σπεύδουν να επισημάνουν πως μέχρι στιγμής η Αθήνα και οι δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει ως προς τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης.

Επίσης διαμηνύουν πως η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστά από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος και για τον ρόλο του ΔΝΤ.

Π. Τόμσεν

Καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του Οκτωβρίου λόγω των εκλογών διαβλέπει και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Ενημερώνοντας το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ο κ. Τόμσεν εκτίμησε πως λόγω της νέας προσφυγής στις κάλπες και του χρόνου που θα απαιτήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τον ESM είναι πιθανό να καθυστερήσει.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μετέθετε για αργότερα τόσο την εκταμίευση του τελευταίου μέρους της πρώτης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ όσο και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση για να στηρίξει χρηματοδοτικά την Ελλάδα έως το 2018.

Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μέσα στον Σεπτέμβριο 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Η πρώτη πληρωμή δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ θα γίνει την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει στις 14 Σεπτεμβρίου η καταβολή 337 εκατ. ευρώ, στις 16 Σεπτεμβρίου η πληρωμή 563 εκατ. ευρώ και στις 21 Σεπτεμβρίου η πληρωμή 337 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, κοινή θέση σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα εξέφρασαν χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Μέζεμπεργκ του Βερολίνου, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως «για την κατάσταση στην Ελλάδα έχουμε πολύ κοινή θέση, σε ό,τι αφορά το εάν είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και το εάν είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη. Η Γερμανία και η Ισπανία είναι, σε αυτό, σε κοινό δρόμο». Ο κ. Ραχόι σημείωσε, από την πλευρά του, ότι «το σημαντικό είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τώρα μεταρρυθμίσεις». Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, ο στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. «Αυτό συνιστά σταθερή βάση, ώστε η χώρα να μπορεί μόνη της να λειτουργήσει καλά. Και εάν οι συμφωνίες τηρηθούν, τότε η Ελλάδα θα έχει μέλλον. Θα είμαστε πάντα αλληλέγγυοι και εάν τα πράγματα υλοποιηθούν σωστά, εάν υπάρξει λογική, εάν τηρηθούν οι συμφωνίες, τότε μπορούν στην Ελλάδα τα πράγματα να πάνε καλά σε λογικό χρόνο», πρόσθεσε.

Μήνυμα Σόιμπλε

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «η Αθήνα πρέπει να δείξει πείσμα στις μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά θα χαθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ».

«Απαιτητική, αλλά ατελή» χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ελλάδα o Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι ενδεχόμενο Grexit θα επέφερε ανθρωπιστική και συστημική καταστροφή στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Αντίθετα, ο Ότμαρ Ίσινγκ (πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ) επισήμανε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, αυτό ενδεχομένως να τη βοηθήσει σημειώνοντας ότι «για την Ελλάδα, υπάρχουν πολύ καλά επιχειρήματα ότι θα τα πήγαινε καλά εκτός της ζώνης του ευρώ για κάποιο διάστημα, όμως όλα εξαρτώνται από τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Μέρκελ - Ραχόι

Κοινή θέση σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα εξέφρασαν χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Μεταρρυθμίσεις

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Μέζεμπεργκ του Βερολίνου, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως «για την κατάσταση στην Ελλάδα έχουμε πολύ κοινή θέση, σε ό,τι αφορά το εάν είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και το εάν είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη». Ο κ. Ραχόι σημείωσε, από την πλευρά του, ότι «το σημαντικό είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τώρα μεταρρυθμίσεις». «Εάν τα πράγματα υλοποιηθούν σωστά, εάν υπάρξει λογική, εάν τηρηθούν οι συμφωνίες, τότε μπορούν στην Ελλάδα τα πράγματα να πάνε καλά σε λογικό χρόνο», πρόσθεσε.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90