17/04/2015
Λαγκάρντ: «Όχι» σε καθυστέρηση πληρωμών προς το ΔΝΤ

 

«Το ΔΝΤ δεν έχει εγκρίνει καθυστερήσεις πληρωμών εδώ και 30 χρόνια. Καθυστερήσεις πληρωμών δεν θα ήταν κατάλληλες για την ελληνική κατάσταση»

Σαφή προειδοποίηση προς την Αθήνα να μην εξετάσει καθυστέρηση πληρωμών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απηύθυνε η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες μόνο ώρες μετά το δημοσίευμα των FT για ανεπίσημη προσέγγιση του ΥΠΟΙΚ προς το Ταμείο για μετάθεση καταβολής της δόσης του Μαΐου. 

Μπορεί το επίμαχο δημοσίευμα χαρακτηρίστηκε ως ψευδέστατο από το υπουργείο, ωστόσο οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΔΝΤ φαίνεται να το επιβεβαιώνουν. 

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου από την Ουάσιγκτον που βρίσκεται σε εξέλιξη η Λαγκάρντ τόνισε ότι «το ΔΝΤ δεν έχει εγκρίνει καθυστερήσεις πληρωμών εδώ και 30 χρόνια σε αναπτυγμένες χώρες, παρά μόνον σε ορισμένες αναπτυσσόμενες, χωρίς παραγωγικά αποτελέσματα. Καθυστερήσεις πληρωμών δεν θα ήταν κατάλληλες για την σημερινή κατάσταση». «Ποτέ μια ανεπτυγμένη χώρα δεν ζήτησε καθυστερήσεις πληρωμών» πρόσθεσε δε.

«Η καθυστέρηση
καταβολής δόσης προς το ΔΝΤ ισοδυναμεί με το να απαιτείς πρόσθετη συνεισφορά από τη διεθνή κοινότητα, με κάποιες από αυτές τις χώρες να είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τις χώρες που ζητούν αυτές τις καθυστερήσεις» σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ διευκρίνισε ακόμη πως είχε υπενθυμίσει στον Γιάνη Βαρουφάκη τη θέση του Ταμείου κατά τη διάρκεια συνομιλιών τους.

 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90