07/04/2015
Υπό ανοικτή διαβούλευση το θέμα αύξησης ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά τόνισε ο Σακελλαρίδης

 

«Είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά, εντείνοντας τη σύγχυση που επικρατεί για το θέμα, λίγες ημέρες μετά την κατηγορηματική δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη ότι δεν ψηφίζει τέτοιο μέτρο.

Ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε βέβαια ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στις προτάσεις που έστελε η Αθήνα. Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι, προφανώς λόγω των πιέσεων των δανειστών, δεν το απορρίπτει.

Αντίθετα κατηγορηματικός είναι σε ότι αφορά τις κόκκινες γραμμές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά τις οποίες όπως είπε επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης και στην γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ στη συνάντησή τους.

Επιβεβαιώνει συζητήσεις για αύξηση ΦΠΑ

Αν και ξεκαθάρισε ότι το μέτρο αύξηση του ΦΠΑ δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο.

«Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει δεν υπάρχει κάποια αύξηση του ΦΠΑ σε οποιοδήποτε νησί» τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας την επισήμανση ότι οι δηλωσεις κυβερνητικών στελεχών για το θέμα είναι πολλές φορές αντιφατικές, προσθέτοντας όμως ότι:

«η συζήτηση είναι ανοικτή- αυτό που έχει πει, δηλαδή και η κυρία Βαλαβάνη και ο κύριο Μάρδας, για κάποια συγκεκριμένα νησιά τα οποία δεν θα πλήττονταν οικονομικά και τουριστικά κυρίως, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε υποβάλει τέτοιου τύπου πρόταση προς τους θεσμούς και προς το Brussels Group».

«Ο Βαρουφάκης ζήτησε τη συνάντηση με τη Λαγκάρντ»


Αναφερόμενος στη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο εκπρόσωπος είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τη συνάντηση.

«Ο κ. Βαρουφάκης είχε προγραμματίσει ταξίδι στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με ανθρώπους από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα και από τη στιγμή που επισκεπτόταν την Ουάσινγκτον ζητήθηκε από τη δική μας την πλευρά να γίνει αυτή η συνάντηση και με την κυρία Λαγκάρντ. Από τη στιγμή που η κυρία Λαγκάρντ ήταν εύκαιρη και υπήρχε κενό στο πρόγραμμα το δικό της θεωρήθηκε σκόπιμο και από τη δική της την πλευρά να γίνει αυτή η συνάντηση επειδή όλοι αντιλαμβανόμαστε και το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση ότι μεσούσης αυτής της διαπραγμάτευσης είναι το καλύτερο δυνατό να γίνονται αρκετές συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα», είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Στο ερώτημα αν τέθηκαν τα ζητήματα του Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο θέματα- συζητήθηκε συνολικά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group, στους θεσμούς, ένας εκ των οποίων είναι το ΔΝΤ και έγινε συζήτηση διεξοδική σε σχέση με το συνολικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.»

» Προφανώς συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα και η ελληνική πλευρά και ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση».

Σακελλαρίδης για swaps: Ο,τι κάνουμε σε σχέση με το δημόσιο χρέος είναι όλα στο φως

Στο ερώτημα με αφορμή τη δήλωση του μέλους της γραμματείας του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Μηλιαράκη περί swaps ύψους 49 δισ. τους πρώτους δύο μήνες και αν η ελληνική κυβέρνηση έχει συνάψει τέτοιες συμφωνίες ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε:

«Οχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο,τι κάνουμε σε σχέση με το δημόσιο χρέος, ό,τι κάνουμε σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά είναι όλα στο φως και είναι όλα υπό τον έλεγχο και την κρίση και του κοινοβουλίου και των κοινοβουλευτικών ομάδων».

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90