02/04/2015
ΕΚΤ: Επιπλέον 700 εκατ. μέσω ELA για τις ελληνικές τράπεζες

 

Κατά 700 εκατ. ευρώ αυξήθηκε, το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA). Με την απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το ανώτατο όριο δανεισμού μέσω του μηχανισμού αυτού διαμορφώνεται στα 71,7 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου σε μια εβδομάδα. H EKT αυξάνει το όριο δανεισμού με το σταγονόμετρο ασκώντας πίεση στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.

Οι πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά ζητούσε περί τα 2,5 δισ. ευρώ δεν επιβεβαιώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Θυμίζουμε ότι αύξηση του ορίου χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες στα 71 δισ. ευρώ από 69,8 δισ. ευρώ που ήταν, αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη 25 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται να είναι ένας τρόπος να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των τραπεζών και του ελληνικού δημοσίου. Σημειώνεται πως η ΕΚΤ να καταστήσει παράνομη την αγορά εντόκων γραμματίων του Eλληνικού Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες.

 

Πηγή: express.gr


efm_728x90