31/03/2015
Μάρδας: "Βλέπω" συμφωνία με τους εταίρους αύριο

 

Την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους αύριο προέβλεψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Mega” σήμερα το πρωί ερωτηθείς σχετικά με την διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη απάντησε: «Βλέπω συμφωνία αύριο σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω στην διάθεσή μου».

Επιπλέον ο κ. Μάρδας προανήγγειλε την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για μικρό χρονικό διάστημα ακόμα και στη συνέχεια την αντικατάστασή του από μια άλλη ρύθμιση.

«Μετατίθεται η εφαρμογή του χρονικά λίγο περισσότερο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ενημέρωσε πως αποτέλεσε κομμάτι της διαπραγμάτευσης λέγοντας «δεν ξέρω πόσο εκτεταμένη ήταν η συζήτηση στο συγκεκριμένο θέμα αλλά ξέρω ότι έχει υιοθετηθεί η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ».

«Θα έχουμε μια εφαρμογή ενός νόμου όμοιου με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά όχι τον ΕΝΦΙΑ. Φέτος θα πληρώσουμε κάτι άλλο. Επιδιώκεται η εφαρμογή μιας άλλης ρύθμισης για τα εισοδήματα που θεωρούνται χαμηλά. Όλα αυτά τα γνωρίζει καλύτερα η κ. Βαλαβάνη», διευκρίνισε.

Γ. Σακελλαρίδης: Θέλουμε να γίνει σύντομα Eurogroup

«Εμείς θέλουμε να γίνει σύντομα το Eurogroup», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών με βάση της μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας.

Μιλώντας το πρωί στον "Ant1" ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Το Eurogroup πρέπει να γίνει σύντομα, θα είναι χρήσιμο. Στο αυριανό Euro Working Group θα γίνει ενημέρωση μέσα από τους θεσμούς που διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες, όπου έχει γίνει πολύ δουλειά. Εκτιμάμε, θέλουμε και υπάρχουν οι προϋποθέσεις ότι θα γίνει άμεσα συνεδρίαση του Eurogroup».

Eπιπλέον αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Ολομέλειας διευκρίνησε ότι «ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να βάλει τα ανοιχτά θέματα. Περιέγραψε όλα τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση για να διαμορφωθεί το τοπίο των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς για το δίλλημα με το οποίο όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση, δηλαδή «αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ ή καταβολή συντάξεων και μισθών», απάντησε ότι «δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε δίλημμα συντάξεις ή ΔΝΤ, ό,τι κάνουμε το κάνουμε διασφαλίζοντας ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Για τον έλεγχο των καταθέσεων είπε ότι: «Όλοι γνωρίζουμε ποιοι έχουν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό. Έχουν προκύψει πολλές λίστες και το ερώτημα είναι τι γινόταν τον τελευταίο καιρό. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία από την κ.Βαλαβάνη και τον κ.Νικολούδη. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν μαύρα χρήματα» και συμπλήρωσε: «Σε κάθε διαπραγμάτευση γίνονται υποχωρήσεις, γι’αυτό λέγεται και διαπραγμάτευση».

"Δεν θα εισπράξουμε ΕΝΦΙΑ το 2015"

Για τον ΕΝΦΙA ξεκαθάρισε ότι: «Aυτό το οποίο προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση είναι η επεξεργασία ενός άλλου φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ».

«Συνεχίζουμε να λέμε ότι πρόκειται για έναν από τους πλέον άδικους φόρους που έχουν μπει στην ελληνική κοινωνία και στην ουσία έχει τσακίσει τη μεσαία τάξη και αυτό το οποίο προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση και γι΄ αυτό ακριβώς εργάζονται και οι τεχνικές ομάδες του υπουργείου Οικονομικών είναι η επεξεργασία ενός άλλου φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ», τόνισε και πρόσθεσε πως «ΕΝΦΙΑ το 2015, η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να εισπράξει».

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90