11/11/2013
Αναβλήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - τρόικας

Αναβλήθηκε το προγραμματισμένο, για τις 5 το απόγευμα, ραντεβού με τους εκπροσώπους της τρόικας και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από δική τους πρωτοβουλία, έγινε γνωστό πριν λίγο από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, δεν δόθηκαν κάποιες άλλες εξηγήσεις, αλλά διευκρίνιζαν ότι η αναβολή δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τα θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επίσης, είναι άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ των δανειστών της χώρας και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τουλάχιστον μέχρι να αναχωρήσουν οι επικεφαλείς της τρόικας από τη χώρα.

Ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, που θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της νέας συνάντησης (όταν γίνει), του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας.

 Όπως έλεγαν συνεργάτες του υπουργού, μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι η υλοποίηση και της δεύτερης φάσης της διαθεσιμότητας θα προχωρήσει κανονικά, αλλά πως δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει προηγουμένως η απαραίτητη αξιολόγηση.
 
Στη συνάντηση θα συζητηθεί και το θέμα της προσμέτρησης στον συνολικό αριθμό των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν το 2013, των εργαζομένων που θα απολυθούν από τα αμυντικά συστήματα και την ΕΛΒΟ, μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.

Επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα των συμβασιούχων, που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων (υπολογίζονται σε περίπου 6.000) και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από τα δικαστήρια, μετά από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά να προσμετρηθούν στις απολύσεις που ζητά η τρόικα.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, για πρώτη φορά αναφέρθηκε διεξοδικά στη μετάβαση από τους ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί στους ποιοτικούς στόχους του υπουργείου. Όπως επισήμαναν, αναφέρθηκε στην ουσία της μεταρρύθμισης στο δημόσιο, δηλαδή στη διοικητική μεταρρύθμιση, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, στη δραστική περικοπή των διοικητικών βαρών σε 13 κλάδους της οικονομίας και στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως, άλλωστε,  έχει τονίσει κι ο ίδιος επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρονται ικανοποιημένοι από την υλοποίηση των υποχρεώσεων του υπουργείου, καθώς φαίνεται ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων, έγιναν 2.000 απολύσεις με το κλείσιμο της ΕΡΤ και από τη ρύθμιση μιας σειράς θεμάτων που είχε θέσει η πλευρά των δανειστών.

Πηγή: express.gr


efm_728x90