19/03/2015
Reuters: Ο Βαρουφάκης είναι το μεγάλο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις

 

Νέα επίθεση κατά του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, αυτό τη φορά με άρθρο του Reuters. Σύμφωνα με αυτό ο κ. Βαρουφάκης είναι το βασικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς υπονοούμενα για απομάκρυνσή του.

«Οι εμπρηστικές συνεντεύξεις, συμπεριφορές που απέχουν πολύ από το να χαρακτηρίζονται διπλωματικές, με φωτογραφίσεις σε περιοδικά διασημοτήτων και με άσεμνες χειρονομίες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών γίνεται σημαντικό μέρος του προβλήματος που έχει η Ελλάδα για να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους της, σημειώνει το πρακτορείο.

«Πολλοί θεωρούν πως ο νέος ΥΠΟΙΚ έφερε φρέσκο αέρα μιλώντας στους ομολόγους του στο Eurogroup για την ματαιότητα των πολιτικών λιτότητας όπως έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, προκαλεί κατάπληξη η ετοιμότητα του να σπάσει τις συμβάσεις του ευρωπαϊκού λόγου – και όχι μόνο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες».

Το Reuters αναφέρει πως μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έχει ήδη αποξενωθεί από πολλούς συνομιλητές του στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη και κινδυνεύει να γίνει ένα πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα αγωνίζεται να επιστρέψει στην κανονικότητα και να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Υπάρχουν, βέβαια, αντικρουόμενες απόψεις για το τι ακριβώς κάνει ο Βαρουφάκης. Ένας Έλληνας αξιωματούχος λέει πως «έχει πνευματικό χάρισμα. Είναι τόσο άνετος που τους αφήνει άφωνους. Ρωτάει, αλλά δεν παίρνει απαντήσεις. Έχουμε χάσει το 1/3 του εθνικού εισοδήματός μας, πώς μπορούμε να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας; Η αποδόμηση του Βαρουφάκη έχει αρχίσει εδώ και δύο εβδομάδες με σκοπό να απαλλαγούν από αυτόν». Από την άλλη, όμως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν -ανώνυμα- στο Reuters: «Είναι ένας συμπαθητικός τύπος, αλλά δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Με τον Βαρουφάκη είναι δύσκολο να κρατήσει κάτι σε ιδιωτική σφαίρα». Τον κατηγορούν ευθέως για υπερπροβολή, αδιακρισία και έλλειψη εμπιστοσύνης, κάτι επιτείνει τις ανησυχίες των επενδυτών.

«Ο Βαρουφάκης έχει σοβαρή ευθύνη για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη. Πολλές φορές η στάση μιας χώρας προσωποποιείται, ειδικά σε ένα μικρό και φιλόξενο περιβάλλον όπως είναι η Ευρωομάδα». Επί του παρόντος ουδείς ζητάει το κεφάλι του επί πίνακι, αν και ο Γιούνκερ ζήτησε πριν από ημέρες από τον Τσίπρα να του πει να κατεβάσει τους τους τόνους της ρητορικής του.

Όπως αναφέρει το άρθρο: «Μπορεί αρκετοί να πιστεύουν πως το πρόβλημα δεν είναι ο Βαρουφάκης, αλλά ο Τσίπρας που ζητάει αποζημιώσεις από τη Γερμανία, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών είναι εκείνοι που πρέπει να καθησυχάζουν τις αγορές και να ασχολούνται με αριθμούς και όχι με συνθήματα».

Παράλληλα, σημειώνει πως μετά τη φωτογράφηση στο Paris Match, ακόμα και δημοσίως αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν αντιρρήσεις για τον τρόπο που λειτουργεί ο Βαρουφάκης. Πάντως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν πως η εχθρότητα ανάμεσα σε αυτόν και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90