17/03/2015
Εως τις 30 Ιουνίου παρατείνεται η ΕΓΣΣΕ

 

«Φιλί ζωής» στις διαπραγματεύσεις της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και στους θεσμικούς όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δίνει το υπουργείο Εργασίας, παρατείνοντας έως τα τέλη Ιουνίου την ισχύ της Σύμβασης που λήγει στις 31 Μαρτίου. Την παράταση ειδικά της τρίμηνης μετενέργειας της ΕΓΣΣΕ, προβλέπει τροπολογία που έστειλε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, προκειμένου να κατατεθεί άμεσα σε όποιο νομοσχέδιο είναι προς ψήφιση αυτό τον μήνα στη Βουλή.

Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει την «επανεκκίνηση» του κοινωνικού διαλόγου και, ταυτόχρονα, θα έχει τον... χρόνο που χρειάζεται για την επαναφορά, με νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να ψηφιστεί σε... δεύτερο χρόνο του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων. Με βάση το σχετικό νομοσχέδιο, θα ισχύσουν άμεσα ενιαία για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων αδιακρίτως ηλικίας (δηλαδή θα ισχύει εισαγωγικός κατώτατος μισθός 586 ευρώ, αντί των 510,95 ευρώ για νέους ηλικίας έως 25 ετών) και θα προβλεφθεί χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αύξησή τους έως τα 751 ευρώ σε δύο δόσεις (η πρώτη από την 1η Οκτωβρίου του 2015 και η δεύτερη μετά το καλοκαίρι του 2016).

Στο νομοσχέδιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου έχει αποφασίσει να συμπεριλάβει τις διατάξεις για την επαναφορά του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων και της διαιτησίας, την υποχρεωτική ισχύ της ΕΓΣΣΕ, την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων κ.ά.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90