16/03/2015
Μπλόκο στη φοροδιαφυγή με πιστωτικές κάρτες και ηλεκτρονικές συναλλαγές

 

Το κυβερνητικό σχέδιο για την εισροή ζεστού χρήματος στα δημόσια ταμεία μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής προβλέπει φορολόγηση με συντελεστή της τάξης του 15% και απαλλαγή από κάθε είδους ποινική δίωξη σε όσους αποκαλύψουν κρυμμένα εισοδήματα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Θα δίνεται η δυνατότητα τα κεφάλαια να παραμείνουν στο εξωτερικό, αφού καταβληθεί ο φόρος. Εναλλακτικά αν τοποθετηθούν στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα ή σε επενδύσεις στη χώρα, ο φόρος, υπάρχουν εισηγήσεις, να είναι ακόμα μικρότερος. Οσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα οικειοθελούς αποκάλυψης κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό, θα έρθουν αντιμέτωποι με έλεγχο.

Επίσης θα δοθούν κίνητρα για μεγαλύτερη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ενώ με λοταρία αποδείξεων, διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και την απόδοση του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ. Ειδικότερα το σχέδιο θα ενεργοποιείται σταδιακά και προβλέπει:

1. Τη χορήγηση κινήτρων όπως μείωση του ΦΠΑ ή επιστροφή μέρους της αγοράς για όσους χρησιμοποιούν στις καθημερινές συναλλαγές τους πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

2. Λοταρία αποδείξεων που θα μοιράζει μετρητά και δώρα στους φορολογουμένους. Το σχέδιο της «τυχερής απόδειξης», που βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών και έχει εμπλουτίσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, θα δίνει κίνητρο στους πολίτες να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους καταγράφονται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Τα επαγγέλματα

Αυτό σημαίνει ότι στη «λοταρία» που θα κληρώνει μετρητά, που μπορεί να φθάνουν έως και 10.000 ευρώ τον μήνα, δεν θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις, αλλά όσες αφορούν κυρίως τις συναλλαγές που έχουν οι φορολογούμενοι με επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτήρια, αισθητικοί, γιατροί, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, λογιστές, καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, φροντιστήρια, σχολές χορού και άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Επίσης στη λοταρία θα μπαίνουν και οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν οι καταναλωτές σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας αλλά και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης και άλλες επιχειρήσεις. Από το μέτρο θα εξαιρεθούν επιχειρήσεις που εκδίδουν ούτως ή άλλως αποδείξεις όπως τα σούπερ μάρκετ, τα πρατήρια καυσίμων και τα πολυκαταστήματα.

3. Την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ. Το μέτρο αυτό, που βρίσκεται «ξεχασμένο» στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών, αποτελεί σημαντικό «όπλο» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές στις νέες τεχνικές προδιαγραφές Taxis, προκειμένου να είναι δυνατή η αποστολή όλων των δεδομένων των συναλλαγών τους στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ.

Με την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών o ΦΠΑ θα καταβάλλεται στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής και θα ελέγχεται ο τζίρος των επιχειρήσεων.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90