14/03/2015
Συμφωνία Τσίπρα - Γκουρία για παροχή τεχνογνωσίας από τον ΟΟΣΑ

 

Με την υπογραφή από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία ενός εγγράφου συνεργασίας ολοκληρώθηκαν, νωρίς το απόγευμα, οι συζητήσεις για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Με τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, η κυβέρνηση προσδοκά να αποκτήσει «το διαβατήριο» για να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή της πορεία, νικώντας κάθε «καχυποψία των εταίρων».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γκουρία εξήγησε ότι το έγγραφο που συνυπογράφηκε αφορά «στη σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΟΟΣΑ και στη συνεργασία σε θέματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και αύξηση της διαφάνειας, καθώς και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού ώστε να περιορισθούν τα ολιγοπώλια και μονοπώλια».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις δυνατότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει ουσιαστικά στους μεταρρυθμιστικούς της στόχους, τόνισε:

«Θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε γιατί βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική συγκυρία: Είμαστε μια νέα κυβέρνηση που δεν είναι εξαρτημένη από το παρελθόν, ούτε από τις δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχίας. Παράλληλα, την κυβέρνησή μας υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, άρα μπορούμε να πετύχουμε τις δύο σημαντικές προϋποθέσεις: Η πρώτη αφορά στην πολιτική βούληση για ρήξη με τα συμφέροντα, και η δεύτερη στη δημιουργία μιας πλατειάς κοινωνικής συναίνεσης στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Σήμερα από κοινού με τον κ. Γκουρία και τους συνεργάτες του ανοίξαμε ένα μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο για την Ελλάδα που θα έχει συνέχεια. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνεργασία θα αποδώσει καρπούς.

«Υπάρχει ενδεχομένως από ένα μέρος των εταίρων μας η καχυποψία ότι η Ελλάδα δεν θέλει πραγματικά να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Για να επιβεβαιώσουμε, ακριβώς, ότι είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να προχωρήσουμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις με θετικό και κοινωνικό πρόσημο, βρισκόμαστε εδώ, ώστε ο ΟΟΣΑ να βάλει τη σφραγίδα του σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Αυτή η σφραγίδα στο διαβατήριό μας, θα είναι πολύ σημαντική για να οικοδομηθεί μια νέα εμπιστοσύνη και με τους εταίρους».

Τσίπρας: Κανείς δεν μας υποχρεώνει για μεταρρυθμίσεις

Σε ρήξη με χρόνιες παθογένεις της Ελλάδας στοχεύει η κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ 'Ανχελ Γκουρία, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για την παροχή από τον ΟΟΣΑ της αναγκαίας τεχνικής συνδρομής, ώστε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις με αποτελεσματικότητα. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για νέα περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας-ΟΟΣΑ. Σχέσεις ειλικρινούς συνεργασίας για την ανάπτυξη, με στόχο την ευημερία του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώσουν την κοινωνική αλλαγή. Οι μεταρρυθμίσεις, που θα εφαρμοστούν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, θα έχουν αποτέλεσμα την εμπέδωση της κοινωνικής αλλαγής, το χτύπημα μεγάλων συμφερόντων που δημιουργούν μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις στην οικονομία, το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
«Ανοίξαμε σήμερα ένα μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο για την Ελλάδα» είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας: «Δεν μας υποχρεώνει κανείς να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, θέλουμε να τις κάνουμε».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφθασε στον ΟΟΣΑ γύρω στις 12:30 (ώρα Ελλάδας), συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε το σύνολο του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, ώστε να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία των διαφόρων υπηρεσιών του Οργανισμού. Οι συζητήσεις αφορούσαν όχι μόνο τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει ήδη παρουσιάσει σε πιστωτές και εταίρους, αλλά και αυτές που προτίθεται να παρουσιάσει μελλοντικά.

Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η παροχή βοήθειας για την επιλογή και σύνταξη μεταρρυθμίσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας, ήτοι την εξυγίανση της οικονομίας σε συνδυασμό όμως με το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βασικότεροι τομείς στους οποίους αναζητείται η τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ είναι:

- Η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, όπου ο Οργανισμός διαθέτει πλούσια εμπειρία και από άλλες χώρες.

- Η δημόσια διοίκηση με στόχο τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου κράτους κοινωνικά δίκαιου, με καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς να είναι πολυδάπανο.

- Η ανταγωνιστικότητα με αναζήτηση των αναπτυξιακών εργαλείων ώστε να υπάρξουν κίνητρα για ώθηση στην επιχειρηματικότητα και παράλληλη πάταξη της γραφειοκρατίας.

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90