14/03/2015
Στα 1,24 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα τον Φεβρουάριο

 

Στο 1,24 δισ. ευρώ, αρκετά χαμηλότερα του στόχου, ανήλθε τον Φεβρουάριο το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.

Το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 7,79 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 963 εκατ. ευρώ ή 11% έναντι του στόχου, με τις εισπράξεις από ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ να συγκρατούν τη μεγέθυνση της μαύρης τρύπας στο πρώτο δίμηνο. 

Ειδικότερα, τα φορολογικά έσοδα (προ επιστροφών φόρου) διαμορφώθηκαν στα 7,90 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου έναντι στόχου για 8,77 δισ. ευρώ με την υστέρηση να διαμορφώνεται στα 872 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υστερούν στο δίμηνο κατά 1,169 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, έναντι υστέρησης περίπου 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Οι δαπάνες, 7,98 δισ. ευρώ, παρουσιάζονται μειωμένες κατά 844 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είπε χθες ότι η εκτέλεση του
προϋπολογισμού δεν βρίσκεται «πολύ πίσω από τους στόχους», σημειώνοντας πως τα έσοδα του Φεβρουαρίου ήταν «πολύ καλύτερα» χάρη στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ.

Μεγάλη βαρύτητα για την ενίσχυση των εσόδων δίνει η κυβέρνηση και στην εφαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο. Όπως είχε πει τον προηγούμενο μήνα στο Reuters ο Δ.Μάρδας η υστέρηση στα έσοδα θα καλυφθεί τους επόμενους μήνες, καθώς αυτή οφείλεται σε καθυστερήσεις τόσο στο ΦΠΑ των επαγγελματιών όσο και στην σύγχυση σχετικά με την ρύθμιση των 100 δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία αναφέρονται στην κεντρική κυβέρνηση και δεν περιλαμβάνουν τους προϋπολογισμούς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων. Βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές η κυβέρνηση στοχεύσει σε πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 3% του ΑΕΠ φέτος, έχει πει όμως ότι θέλει να μειώσει τον στόχο αυτό στο 1,5% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία αναλυτικά

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το δημοσιονομικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο ανήλθε σε 189 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 487 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και έναντι στόχου για έλλειμμα 70 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε τον Φεβρουάριο σε 1,24 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,06 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,41 δισ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7,79 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 963 εκατ. ευρώ ή 11,0% έναντι του στόχου. Πρέπει να σημειωθεί πως η ικανοποιητική πορεία των εισπράξεων από ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ περιόρισε τις αστοχίες στα φορολογικά έσοδα διμήνου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,29 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,16 δισ. ευρώ ή 13,8% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 608 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 145 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (463 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 7,98 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 844 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (8,82 δισ. ευρώ).

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,74 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 731 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 591 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 70 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 624 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 7,5%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 29 εκατ. για δαπάνες εκλογών και 27 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 238 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 112 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (350 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 369 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 496 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 206 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90