04/03/2015
Χαλαρώνει ο κλοιός του αποπληθωρισμού

 

Νέοι κρίκοι προστέθηκαν χθες στην αλυσίδα των θετικών στοιχείων που υποδεικνύουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάζει τις τελευταίες πινελιές στο πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος, το οποίο μάλλον θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα κι αφού οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειές του κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας στην Κύπρο την Πέμπτη.

Η Eurostat ανακοίνωσε χθες ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε μεν σε αρνητικό έδαφος και τον Φεβρουάριο (στο -0,3%), η μείωση των τιμών όμως ήταν μικρότερη από ότι τον Ιανουάριο (-0,6%), σε μια πρώτη ένδειξη ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις εκτονώνονται, όχι μόνο εξαιτίας της βαθμιαίας ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου σε σχέση με τα χαμηλά του Ιανουαρίου (όταν το μπρεντ είχε υποχωρήσει στα 45 δολ./βαρέλι, ενώ σήμερα έχει επιστρέψει στα επίπεδα των 60 δολ./βαρέλι), αλλά και χάρη στην ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης, καθώς σε ορισμένες χώρες, όπως τη Γερμανία και την Ιρλανδία, καταγράφονται μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 3%-3,5%, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Ειδικά στη Γερμανία, οι εξελίξεις στο μέτωπο των μισθών προϊδεάζουν για ενίσχυση του πληθωρισμού σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περιφέρεια της Ευρωζώνης, εξέλιξη που θα καθιστούσε την οικονομική προσαρμογή πιο συμμετρική και λιγότερο επώδυνη για τις χώρες του Νότου.

Καλές ειδήσεις
Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται και από τη μείωση της ανεργίας, που είναι συνήθως ο τελευταίος δείκτης που αποτυπώνει τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών: Το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιανουάριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 11,2% (από 11,8% ένα χρόνο πριν), στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2012. Ο αναλυτής της HIS Global Insight Χάουαρντ Αρτσερ έκανε λόγο για «διπλή δόση καλών ειδήσεων για την Ευρωζώνη», που αμβλύνουν τους φόβους ότι ο αποπληθωρισμός θα μπορούσε να ριζώσει στην περιοχή, με μακροπρόθεσμες παρενέργειες για την ανάπτυξη. Πραγματικά, μήνυμα σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας ήρθε και από τον δείκτη PMI για τη μεταποίηση, που διαμορφώθηκε στις 51 μονάδες τον Φεβρουάριο (από 50,9 τον προηγούμενο μήνα), με τον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας και της Ιταλίας να «ανεβάζουν ταχύτητα» .

Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος στην ΕΚΤ, οδήγησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά το κόστος δανεισμού στην Ευρωπεριφέρεια, με την απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου να υποχωρεί στο 1,22%, του ιταλικού στο 1,29%, του πορτογαλικού στο 1,75% και του ιρλανδικού στο 0,85%.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90