03/03/2015
Αλλαγές στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 100 δόσεις

 

Αλλαγές που θα λαμβάνουν υπόψη παραμέτρους που σχετίζονται με το Σύνταγμα θα επιφέρει η κυβέρνηση στη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, ώστε να μη βρεθεί αντιμέτωπη με μπαράζ προσφυγών στη Δικαιοσύνη από συνεπείς φορολογουμένους την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Στο τραπέζι μάλιστα έχουν τεθεί προτάσεις επιβράβευσης συνεπών φορολογουμένων με την παροχή έκπτωσης φόρου 5%-10% κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2015, υπό την προϋπόθεση ότι και οι φετινοί φόροι θα πληρωθούν στην ώρα τους.

Εναλλακτικά έχει συζητηθεί στους κόλπους υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών η παροχή έκπτωσης στον ΦΠΑ ή απόλυτη προτεραιότητα επιστροφών φόρου.

Οι εναλλακτικές αλλά και οι διορθώσεις στις αρχικές εξαγγελίες αναμένεται να συζητηθούν σε σύσκεψη, η οποία έχει προγραμματιστεί σήμερα, υπό την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στην Καραγεώργη Σερβίας.

Το σχετικό νομοσχέδιο προγραμματίζεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή, αν και το χρονοδιάγραμμα δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί εκ νέου. Δεδομένου μάλιστα ότι χρειάζονται τροποποιήσεις στην ηλεκτρονική εφαρμογή, ακόμα και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί έως τις 10 Μαρτίου, η ρύθμιση δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί πριν από τα τέλη Μαρτίου.

Η κυβέρνηση επείγεται να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, παρά τις αντιδράσεις των εταίρων. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής διατύπωσε ενστάσεις για την ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις χαρακτηρίζοντας την «ατυχή επιλογή».

Όπως ανέφερε, «οι πολιτικές που διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα διασφαλίζουν επίσης ρευστότητα για την κυβέρνηση».

 

Πηγή: finance.in.gr


efm_728x90