02/03/2015
Βαρουφάκης: Ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου στους έχοντες

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στους έχοντες, από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, αφήνει ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά. «Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς... Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι' αυτό, θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σ' αυτούς που έχουν να πληρώσουν όχι σ' αυτούς που δεν έχουν.. Προφανώς θα είναι στοχευμένος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Τονίζει επίσης ότι "αυτοί που μού δίνουν συγχαρητήρια θα πρέπει να πληρώνουν και παράλληλα τους φόρους τους... Όσοι έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν φόρους θα βρεθούν απέναντί μας". 
 
Ο κ. Βαρουφάκης έστειλε μήνυμα ότι αυτοί που έχουν και είναι μέρος του προβλήματος «θα πρέπει να χτυπηθούν και θα χτυπηθούν αλύπητα», τονίζοντας ότι «μέρος του πατριωτικού μας καθήκοντος είναι να πληρώνουμε τους φόρους μας». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος, ωστόσο, δεν το απέκλεισε προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί διευκρινίζοντας ότι «αν χρειαστεί να μπει, θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να τον πληρώσουν». 
 
Παράλληλα τόνισε ότι θα δοθούν κίνητρα για επαναπατρισμό των κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό. 
 
Το πρώτο, είπε, που έχουμε να κάνουμε «είναι η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Από κει και πέρα πρέπει να λύσουμε το χρηματοδοτικό κενό, να αρχίσουμε να νομοθετούμε, με σκοπό να θεραπεύσουμε τον ιδιωτικό τομέα όπως για παράδειγμα η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».
 
Τόνισε ότι ξεκινά άμεσα η διαπραγμάτευση για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, με βασικούς στόχους, την αναδιάρθρωση του χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα της επόμενης δεκαετίας και τις επενδύσεις.
 
Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι «είμαστε εντάξει ταμειακά έναντι των Ελλήνων πολιτών. Εκεί που έχουμε πρόβλημα είναι οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ τον Μάρτιο αλλά συζητάμε ήδη με τους εταίρους». «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δέχτηκαν ότι ακόμα και οι επιστροφές των κερδών από την ΕΚΤ θα γίνονται μόνο μετά από αξιολόγηση. Εμείς λέμε να μην μας τα δώσετε, δώστε τα απευθείας στο ΔΝΤ. Μας λένε ότι δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός. Τους λέω φτιάξτε τον» αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.
Πάντως, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση.
 
Ο κ. Βαρουφάκης αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα τσιγάρα τα ποτά και τυχερά παιχνίδια, και ξεκαθαρίζει ότι η αύξηση αυτή δεν θα αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και τις παραμεθόριες περιοχές.«Θα βρούμε κάποιο προϊόν κάπου θα υπάρξει μία εξομάλυνση, μία εξισορρόπηση» ανέφερε ο υπουργός.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση για την αποπληρωμή των δανείων στους δανειστές της χώρας. "Δεν θα διαφωνήσω με τον Σόιμπλε! Εμείς δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε δεσμεύσεις" αναφέρει χαρακτηριστικά. Υποστηρίζει επίσης ότι "έγινε κακή διαπραγμάτευση στο θέμα της αγοράς ομόλογων από την ΕΚΤ προσθέτοντας ότι είναι απίστευτο να μας ζητούν αξιολόγηση για χρήματα που είναι δικά μας".
 
Αναφέρει επίσης ότι "μας ζητούν να πληρώσουμε λεφτά την ώρα που η ΕΚΤ τυπώνει 1 τρισ. για να δώσει στους άλλους λαούς".
 
Αναφερόμενος εξάλλου στις σχέσεις του με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη τονίζει ότι "προφανώς και υπάρχει μια διαφορά". Εγώ, προσθέτει, διαφωνώ και με τον εαυτό μου. Οι έντονες διαφωνίες εμένα με τρέχουν."
 
Κάνει δε αναφορά και στον γνωστό πολυσυζητημένο διάλογο με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι ο πρόεδρος του Eurogroup τού είπε θυμωμένος στο αφτί "μόλις σκότωσες την τρόικα και εγώ του απάντησα, τιμή μου".
 
Ανακοινώνει επίσης ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα επανέλθει σταδιακά μετά τον Ιούνιο σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι ντρέπεται που υπάρχουν φτωχοί Έλληνες οι οποίοι καταβάλουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Παράλληλα θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της εξομοίωσης του μισθολογίου στο δημόσιο.
 
«Θα αποφασίσει ο ιδιωτικός τομέας για την αύξηση των μισθών, αλλά αν χρειαστεί θα παρέμβουμε και εμείς» διευκρινίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
 
Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την φορολογική αμνήστευση των αδήλωτων κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Στόχος του ΥπΟικ είναι η φορολόγησή τους και όχι κατ'Α ανάγκη ο επαναπατρισμός τους.  Ειδικότερα, πρόκειται για κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα  (μαύρο χρήμα). Η φορολόγησή τους θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα με ένα συντελεστή της τάξεως του 10% έως  15%. 
 
Βέβαια το Υπουργείο Οικονομικών  δεν ενδιαφέρεται αν θα επαναπατρισθούν τα κεφάλαια, παρά μόνο για τη φορολόγησή τους. Η φοροδιαφυγή σύμφωνα με τον νόμο 3691/2008 για το ξέπλυμα χρήματος, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Έτσι μπορεί να αμνηστεύεται φορολογικά η προέλευση των χρημάτων, αλλά ο νόμος δεν αναστέλλει το ποινικό κομμάτι της φοροδιαφυγής. Ακριβώς λοιπόν επειδή θα βρίσκεται σε ισχύ το ποινικό κομμάτι, το ΥπΟικ σχεδιάζει μόνο τη φορολόγησή τους χωρίς να ενδιαφέρεται πρωτίστως αν αυτά τα κεφάλαια επιστρέψουν τελικά στην Ελλάδα.  
 
Το σίγουρο πάντως είναι ότι μετά τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη για ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες επιστροφής καταθέσεων από το εξωτερικό (ανεξάρτητα με το κίνητρο φορολογικής αμνηστίας που τυχόν δοθεί). 
 
Θυμίζουμε ότι και το 2010 είχαν δοθεί κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, με πενιχρά αποτελέσματα λόγω της απροθυμίας των καταθετών να επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους εν μέσω κρίσης. Ειδικότερα, κεφάλαια 405 εκατ. ευρώ επαναπατρίστηκαν έως το τέλος του 2010, οπότε και έληξε η προθεσμία εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, που προέβλεπε τη δήλωση των κεφαλαίων με την πληρωμή ενός ποσοστιαίου φόρου. Τα 405 εκατ. ευρώ που δηλώθηκαν φορολογήθηκαν με συντελεστές 5% ή 8% και απέδωσαν στα κρατικά ταμεία έσοδα της τάξης των 23 εκατ. ευρώ.
 
 
Πηγή: express.gr


efm_728x90