02/03/2015
«Βροχή» νομοσχεδίων για χρέη, φοροδιαφυγή, πρώτη κατοικία και ΕΡΤ

 

Στροφή στην καθημερινότητα και την ανακούφιση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, επιχειρεί να κάνει ο πρωθυπουργός ο οποίος θα ανακοινώσει σήμερα σειρά νομοσχεδίων που θα προωθηθούν άμεσα.

Μια πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων στην οικονομία αλλά και προετοιμασία για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται, έγινε κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δηλώσεις δεν έγιναν ωστόσο είναι δεδομένο ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το χρηματοδοτικό κενό αλλά κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί ασχολήθηκαν με τις επόμενες κινήσεις που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τα νομοσχέδια που ετοιμάζουν να καταθέσουν. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στις 7.30 το απόγευμα και θα πρόκειται για τα νομοσχέδια που θα αφορούν:
1. Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θα πρόκειται για τα μέτρα που αφορούν σε χορήγηση κουπονιών σίτισης και δωρεάν παροχής ρεύματος σε χιλιάδες οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Επίσης στην κάρτα πρόσβασης στο σύστημα υγείας.
2. Την διεύρυνση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Είναι η γνωστή ρύθμιση που είχε παρουσιάσει η Νάντια Βαλαβάνη, πιθανότατα με κάποιες τροποποιήσεις, που δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου να πληρώσουν σε εκατό δόσεις ή ακόμη και σε γενναίο «ψαλίδι» σε προσαυξήσεις, πρόστιμα με την πληρωμή εφάπαξ.
3. Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Θα ανακοινωθούν μέτρα για τους ελέγχους σε φοροφυγάδες και για όσους έχουν κρυφή περιουσία αλλά δεν πληρώνουν τους φόρους και τις εισφορές τους.
4. Την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα προστατεύεται για ένα χρόνο η πρώτη κατοικία με πλαφόν στην αξία της περιουσίας αλλά και θα δίνονται κίνητρα για αποπληρωμή των κόκκινων δανείων, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των οικογενειών
5. Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει και αύξηση του ανταποδοτικού τέλους.
Το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Το σχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και τις αλλαγές στη ΝΕΡΙΤ αναμένεται να υποβληθεί στη Βουλή την επόμενη Πέμπτη 5 Μαρτίου.
Παράλληλα, θα κατατεθεί και η πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να ερευνηθούν οι συνθήκες και οι αιτίες που η χώρα οδηγήθηκε στα Μνημόνια.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90