27/02/2015
Έως τις 8 Απριλίου τα οικογενειακά επιδόματα του 2015

 

Μία ακόμα πιθανή μικρή καθυστέρηση έως 2 ημερών είναι πιθανόν να υπάρξει στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων για α’ τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου.

Αντί της 6ης Απριλίου, δηλαδή της ημερομηνίας την οποία ανακοίνωσε το πρωί από τον ΑΝΤ1 o διοικητής του ΟΓΑ, κ. Ξ. Βεργίνης και επιβεβαίωσαν στο Capital.gr στενοί συνεργάτες του αναπληρωτή Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δημήτρη Στρατούλη, τα οικογενειακά επιδόματα θα καταβληθούν έως τις 8 Απριλίου (δηλ. έως 2 μέρες μετά σε σχέση με την πρωινή δήλωση του κ. Βεργίνη).

Μικρή πιθανή αναβολή πιθανόν να υπάρξει και στην καταβολή οικογενειακών επιδομάτων που εκκρεμούσαν από το 2014, μιας και θα καταβληθούν, σύμφωνα με την κα. Φωτίου έως τις 10 Μαρτίου, αντί της 6ης Μαρτίου κατά τη δήλωση του ο κ. Βεργίνη το πρωί στον ΑΝΤ1 και επιβεβαίωσαν αργότερα στο Capital.gr συνεργάτες του κ. Στρατούλη (δηλ. έως 4 μέρες μετά, σε σχέση με την πρωινή δήλωση του κ. Βεργίνη), .

Η ανακοίνωση της κας, Φωτίου, η οποία εξεδόθη γύρω στις 6.30 μμ σήμερα, αναφέρει χαρακτηριστικά πως η εν λόγω υπουργός «σήμερα, 26 Φεβρουαρίου 2015, έδωσε εντολή για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων του 1ου τριμήνου του 2015, συνολικού ποσού 130 εκατομμυρίων Ευρώ, νωρίτερα από την προηγούμενη χρονιά.

Έτσι, οι περίπου 700.000 δικαιούχοι φέτος θα πληρωθούν το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 8 Απριλίου, ώστε το φετινό Πάσχα να δωρίσουν στα παιδιά τους λίγη από την ελπίδα που όλοι έχουμε ανάγκη, παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες για τη χώρα και τους κατοίκους της.

Επιπλέον, μετά από συνάντησή της με τον Διοικητή του ΟΓΑ κ. Ξ. Βεργίνη, έδωσε οδηγίες στις υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε ένα ποσό περίπου 25 εκατομμυρίων από τις λεγόμενες «τροποποιητικές δηλώσεις» των δικαιούχων περασμένων ετών, να πληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 10 Μαρτίου του 2015».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Capital.gr επισήμανε πως:

"Τα πρώτα σημάδια ταμειακής αδυναμίας του ελληνικού δημοσίου στην έγκυρη αποπληρωμή υποχρεώσεων δικαιούχων καταγράφονται στον ΟΓΑ. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνεται ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων κατά 10 ημέρες. 

Ο διοικητής του ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης, με δηλώσεις του επιχειρεί να καθησυχάσει τους ενδιαφερόμενους δεσμευόμενος ότι η πρώτη δόση των οικογενειακών επιδομάτων του 2015 θα καταβληθεί με καθυστέρηση δέκα ημερών.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι ανάλογες δυσκολίες εμφανίζονται

και σε άλλα επίπεδα και γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών.

Με καθυστέρηση δέκα σχεδόν ημερών θα καταβληθεί η πρώτη δόση των οικογενειακών επιδομάτων του 2015 σε 700.000 δικαιούχους, όπως διαβεβαίωσε ο διοικητής του ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης.

Η αρχική ημερομηνία η οποία είχε καθοριστεί για την πληρωμή της πρώτης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων του 2015 ήταν η 27η Μαρτίου. Στενοί συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δημήτρη Στρατούλη μιλώντας στο Capital.gr δήλωσαν ότι "ο σχετικός νόμος ορίζει την καταβολή της πρώτης δόσης έως τις 20 Απριλίου, συνεπώς δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης". Η καταβολή πάντως θα γίνει στις 6 Απριλίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό "ΑΝΤ1" ο κ. Βεργίνης.

Μάλιστα ο Διοικητής του ΟΓΑ σημείωσε πως η καθυστέρηση στην καταβολή οφείλεται σε έναν «εσωτερικό διακανονισμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που επρόκειτο να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 170 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή πάντως αναβλήθηκε και η καταβολή των υπολοίπων οικογενειακών επιδομάτων του 2014, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το χρονικό διάστημα 26 -27 Φεβρουαρίου. Αντ΄ αυτών των ημερομηνιών, οι λογαριασμοί των δικαιούχων θα πιστωθούν στις 6 Μαρτίου. Αναφορικά με την εν λόγω καθυστέρηση συνεργάτες του κ. Στρατούλη αναφέρουν στο Capital.gr ότι οφείλεται σε "τεχνικά προβλήματα" που σχετίζονται με τα πληροφοριακά συστήματα", αρνούμενοι ότι αυτή η καθυστέρηση έχει σχέση με οποιοδήποτε ταμειακό πρόβλημα".

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90