27/02/2015
Στο ναδίρ οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών λόγω αβεβαιότητας

 

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2012, βρίσκονται οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιανουάριο λόγω των εκλογών και της πολιτικής αβεβαιότητας χάθηκαν πάνω από 12 δισεκ. ευρώ, μειώνοντας το υπόλοιπο στις ελληνικές τράπεζες στα 155 δισεκ. ευρώ. Το Δεκέμβριο οι εκροές είχαν φτάσει τα 5 δισ. ευρώ περίπου.

Μιλώντας στο Reuters, υψηλόβαθμος έλληνας τραπεζίτης ανέφερε ότι χθες και σήμερα Πέμπτη επέστρεψαν στις τράπεζες 850 εκατομμύρια, μετά την παράταση της δανειακής σύμβασης.
Οι εκροές σε συνδυασμό με την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος οδήγησε τις ελληνικές τράπεζες στον ELA (Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας), ωστόσο το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται οι τράπεζες για τη ρευστότητα που αντλούν μέσω ELA διαμορφώνεται στο 1,55% έναντι 0,05% με το οποίο η ΕΚΤ χορηγεί ρευστότητα.

«Ευθύς μόλις η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης προς το πρόγραμμα, η Κεντρική Τράπεζα θα επαναφέρει την κατ' εξαίρεσην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90