26/02/2015
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα να αποπληρώσει ΔΝΤ και ΕΚΤ δήλωσε ο Βαρουφάκης

 

Η Ελλάδα δεν έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά «σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, καθιστώντας σαφές ότι από σήμερα ξεκινά νέος Γολγοθάς για την κυβέρνηση αφού -εκτός των άλλων- πέφτει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Η Ευρώπη δεν θα διακινδυνεύσει τη διάλυσή της για μερικά δισεκατομμύρια, εκτιμά ο Γ.Βαρουφάκης, δεν εκταμιεύεται ούτε ένα ευρώ χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τήρηση δεσμεύσεων, διαμηνύουν Γ.Ντάισελμπλουμ και Β.Σόιμπλε.

Τη σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών στο ραδιόφωνο του Alpha για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στην καταβολή πληρωμών χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το καλοκαίρι, μεταδίδει το Reuters.

«Δεν θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας με τον δημόσιο τομέα. Αλλά σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού αναφέρθηκαν ήδη από χθες, Τρίτη, μετά την έγκριση από το Eurogroup της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων, στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μιλώντας χαρακτηριστικά για «
αχαρτογράφητο ζήτημα» και σημειώνοντας ότι «μέχρι τώρα πασχίζαμε για το πλαίσιο. Το θέμα του χρηματοδοτικού κενού αρχίζει από αύριο το πρωί».

Στις αυξημένες ανάγκες για ρευστότητα με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας από τώρα και μέχρι τον Αύγουστο, αναφέρθηκε και ο υπουργός Εργασίας Π.Σκουρλέτης επιβεβαιώνοντας ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί. «Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης τονίζοντας ότι ακολουθεί «τετράμηνο καθημερινής διαπραγμάτευσης».

«Ούτε ευρώ χωρίς αξιολόγηση»

Αν και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι η Ευρώπη θα λύσει αυτό το πρόβλημα ρευστότητας, Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ εμφανίζονται σκληροί και απόλυτοι ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ βοήθειας εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση-τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου, επέμεινε ότι η χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου, με την καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της αξιολόγησης. Διευκρίνισε δε ότι θα ισχύσουν οι κανόνες αξιολόγησης που ίσχυαν για την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση.

Δίνοντας τη δική του μάχη να πείσει την γερμανική βουλή να ψηφίσει την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας το βασικό επιχείρημα του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε, είναι ότι αυτό συνοδεύεται από ελληνικές δεσμεύσεις για σοβαρές μεταρρυθμίσεις.

«Ούτε ένα ευρώ δεν θα δοθεί, πριν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Αν εκπληρώσουν (τις δεσμεύσεις τους), τότε θα μπορέσουν να λάβουν τις δόσεις που απομένουν» επαναλαμβάνει δοθείσης ευκαιρίας ο Σόιμπλε και προσθέτει: «Και αν δεν τις εκπληρώσουν, οι δόσεις δεν θα καταβληθούν».

Σε ηπιότερους τόνους και πάντα πιο αισιόδοξος ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα διακινδυνεύσει τη διάλυσή της για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.

«Είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Μπορείτε να φανταστείτε την Ευρώπη να κινδυνεύει τη διάλυσή της για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Οι υποχρεώσεις μέχρι το καλοκαίρι

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει σε τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης από ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά η χρηματοδότηση θα αποδεσμευθεί μόνο μετά την έγκριση των λεπτομερών οικονομικών σχεδίων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρει το Reuters.

Μετά από τις πληρωμές τόκων αυτόν τον μήνα περίπου 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους και επίσημους δανειστές, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ένα δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περίπου 1,6 δισ. ευρώ που λήγει τον Μάρτιο, προσθέτει το Reuters.

Στη συνέχεια χρειάζεται 0,8 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων τον Απρίλιο και περίπου 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για την ωρίμανση ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ και περισσότερες πληρωμές τόκων.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση εξετάζει να επανέλθει με αίτημα στην ΕΚΤ προκειμένου να της επιτραπεί να δανειστεί έως 8 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, εκδίδοντας επιπλέον έντοκα γραμμάτια πέραν από τις προγραμματισμένες εκδόσεις των 15 δισ. ευρώ. Ακόμη διεκδικεί να της δοθούν τα 1,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή του το ευρωσύστημα, ώστε να αποπληρώσει με αυτά τα 1,6 δισ. ευρώ της δόσης του ΔΝΤ του Μαρτίου.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90