07/01/2014
Προϋπολογισμός: Άλμα στα έσοδα το Νοέμβριο

 

Τα έσοδα του προϋπολογισμού ξεπέρασαν το στόχο τόσο τον μήνα Νοέμβριο, όσο και το ενδεκάμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, τα έσοδα τον Νοέμβριο διαμορφώθηκαν στα 2,37 δισ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική υπέρβαση 14% έναντι του αντίστοιχου μηνιαίου στόχου του προϋπολογισμού. Το ενδεκάμηνο τα συνολικά έσοδα ανέκαμψαν πλήρως και κινήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο σε θετικό έδαφος, εμφανίζοντας υπέρβαση 0,4%.

Υπέρβαση στόχου της τάξη των 500 εκατομμυρίων ευρώ εμφάνισαν και οι επιστροφές φόρων, που για το ενδεκάμηνο του 2013 διαμορφώθηκαν στα 3,06 δισ. ευρώ, έναντι 2,56 δισ. ευρώ που προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Σε ότι αφορά την είσπραξη του ΦΠΑ από τις ΔΟΥ τον Νοέμβριο, σημειώθηκε υπέρβαση στόχου κατά 1,8%, ενώ σε ορίζοντα ενδεκάμηνου η υπέρβαση έναντι του στόχου διαμορφώθηκε στο 3,3%. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τον Νοέμβριο σημειώθηκε νέα αύξηση στα 63,337 δισ. ευρώ των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, από 62,88 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Πάντως, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, οι συνολικές εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά το ενδεκάμηνο υπολογίζονται σε 2,86 δισ. και είναι αυξημένες κατά 30,1% ή κατά 680 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, που ανήλθαν σε 2,19 δισ. Οι συνολικές εισπράξεις έναντι του συνόλου των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων κατά τον μήνα Νοέμβριο ανήλθαν σε 408,8 εκατομμύρια ευρώ, διαμορφώνοντας την υψηλότερη μέχρι σήμερα μηνιαία εισπρακτική επίδοση για το 2013. Οι εισπράξεις έναντι νέων ληξιπροθέσμων έφθασαν τα 221 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,8% συγκριτικά με τον περασμένο μήνα.

Κατά το υπουργείο Οικονομικών, είναι ενθαρρυντική η μείωση του πλήθους τόσο των φυσικών προσώπων κατά 10,8% και των νομικών προσώπων κατά 4,8%, με οφειλές έναντι του δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τον Νοέμβριο παρουσιάζεται αύξηση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών. Συγκεκριμένα, για τον μήνα Νοέμβριο 2013 έχουν εισπραχθεί από τους εν λόγω φόρους 196 εκατομμύρια ευρώ έναντι 78 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν εισπραχθεί το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

 

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90