25/02/2015
ΕΚΤ: Οι δεσμεύσεις του Μνημονίου βάση για μελλοντική συμφωνία

 

Σε επιστολή του προς το Eurogroup, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι τονίζει πως οι προτάσεις που περιλαμβάνοντα στον κατάλογο «διαφέρουν» σε αρκετούς τομείς από τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από το Μνημόνιο, και θα πρέπει να αξιολογηθεί το εάν αντικαθίστανται από ισοδύναμα μέτρα.

Οι «υπάρχουσες δεσμεύσεις» που προβλέπονται στο τρέχον Μνημόνιο θα πρέπει να είναι η «βάση» για κάθε «μελλοντική διευθέτηση» της ΕΚΤ με την Ελλάδα, σημειώνει ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντάγκι, στην επιστολή που έστειλε προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφορικά με τη λίστα προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Ντράγκι τονίζει πως οι προτάσεις που περιλαμβάνοντα στον κατάλογο «διαφέρουν» σε αρκετούς τομείς από τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από το Μνημόνιο, και θα πρέπει να αξιολογηθεί το εάν αντικαθίστανται από ισοδύναμα μέτρα.

Καλεί επίσης τις ελληνικές Αρχές να «δράσουν άμεσα για να σταθεροποιήσουν την κουλτούρα πληρωμών» στη χώρα μας, και να αποφύγουν «κάθε μονομερή ενέργεια» που θα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όπως και το ΔΝΤ, η ΕΚΤ αναφέρει πως οι ελληνικές δεσμεύσεις είναι πολύ γενικές όμως και οι δυο θεσμοί δεν εκφράζουν αντίθεση στην 4μηνη παράταση της βοήθειας προς την Ελλάδα, που εγκρίθηκε από το Eurogroup
. Οι δυο θεσμοί επισημαίνουν πως η λίστα προτάσεων υπέβαλε η Αθήνα είναι το σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

Στην επιστολή Ντράγκι δεν γίνεται αναφορά στο πότε η Τράπεζα θα αρχίσει να δέχεται ξανά τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου για παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Η επιστολή της ΕΚΤ συμπληρώνει τον σαφώς πιο έντονο προβληματισμό που εκφράζει στη δική του επιστολή του ΔΝΤ, με το Ταμείο να προειδοποιεί πως η αξιολόγηση δεν θα είναι δυνατό να ολοκληρωθεί επιτυχώς εάν περιοριστεί τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Και το ΔΝΤ και η ΕΚΤ χρησιμοποιούν τον όρο «Μνημόνιο» στις επιστολές τους.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρακρατούνται από τους δανειστές. Εξ αυτών, τα 3,5 δισ. ανήκουν στο ΔΝΤ.

 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90