21/02/2015
Σε συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης κατέληξε το Eurogroup

 

Σε συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας μέχρι τον Ιούνιο, κατέληξε το Eurogroup. Οι εργασίες της συνόδου ολοκληρώθηκαν πριν τις 10 το βράδυ όπου και ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέκλινγκ.

Οπως δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ:

Ο σκοπός του αιτήματος της Ελλάδας είναι να υπάρξει επιτυχής αναθεώρηση, εμείς θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι και αυτή η ευελιξία θα διευθετηθεί με την ελληνική πλευρά και τους θεσμούς. Η συμφωνία θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα όλα αυτά θα πρέπει να έχουν την επιτυχή κατάληξη του Eurogroup.

Το αίτημα για παράταση όπως είχαμε πει απαιτεί και δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Οι αρχές δεσμεύονται να επιφέρουν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μην υπάρχουν μονομερείς δράσεις με αρνητικό αντίκτυπο. Οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους σε ό,τι αφορά τις οικονομικές δεσμεύσεις απέναντι στους πιστωτές τους.

Το αίτημα της Ελλάδας ήταν για παράταση έξι μηνών, εμείς δίνουμε τέσσερις μήνες.

Το πλεόνασμα θα καθοριστεί με βάση τις κανονικές συνθήκες. Θα παρουσιάσουμε έναν κατάλογο των πρώτων μεταρρυθμίσεων, των πρώτων μέτρων που θα παρουσιαστεί την επόμενη Δευτέρα.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις προς τους διεθνείς πιστωτές τους. Θα υπάρξει κατάλογος με τα πρώτα μέτρα που θα παρουσιαστεί την επόμενη Δευτέρα.

Το παρασκήνιο

Γύρω στις 7.30 το απόγευμα, πηγές και της Κομισιόν επιβεβαίωσαν τη συμφωνία και καθαρογραφόταν ένα κείμενο που θα έπρεπε να εγκριθεί από το Eurogroup.

Βεβαίως, ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και τα πάντα θα κριθούν από το περιεχόμενο του κειμένου που θα εγκριθεί καθώς και τις διευκρινίσεις που θα πρέπει να δώσει η ελληνική πλευρά μέχρι τη Δευτέρα. Εκεί θα κριθούν τα πάντα διότι η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει λίστα με μεταρρυθμίσεις που θα κάνει ενώ και η πλευρά των δανειστών έχει απαιτήσεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να παγώσει η Αθήνα ή με αυτά που θα πρέπει να πάρει στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Από την Αθήνα έλεγαν ότι η συμφωνία είναι για 4 μήνες παράταση και δεν περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας αλλά είναι στη βάση του παρόντος προγράμματος. Μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τα μέτρα που έχει προαναγγείλει η ελληνική κυβέρνηση; Θα παγώσει τα μέτρα όπως οι 100 δόσεις και τα «κόκκινα» δάνεια καθώς θα θεωρούν μονομερείς ενέργειες από το Βερολίνο; Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν είναι μονομερείς ενέργειες μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι Γερμανοί ζητούν λίστα μεταρρυθμίσεων και τη θέλουν μέχρι τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, θα είναι μεταρρυθμίσεις που θα έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την καταπολέμηση της διαφθοράς και φοροδιαφυγής και με την καθιέρωση ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος και όχι για μέτρα λιτότητας.

Το κείμενο δύο σελίδων είναι ένα προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ευρωπαϊκών θεσμών το οποίο πήραν στα χέρια τους οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ για να το εγκρίνουν. Ο πρόεδρος του Eurogroup έχει θέσει στο τραπέζι ένα σύντομο κείμενο στο οποίο έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά. Πρόκειται για ένα κείμενο συμπληρωματικό στο έγγραφο που είχε στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες ενώ τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω ανταλλαγή πληροφοριών πάνω σε τεχνικά θέματα. Πάντως, δεν αποκλείεται το προσχέδιο να αλλάξει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Παρασκήνιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των τρίωρων διαβουλεύσεων πριν από την έναρξη του Eurogroup, έκλεισαν τα κενά και η ελληνική πλευρά έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το κείμενο που είχε καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.

Δεν αλλάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική επιστολή. Δηλαδή δεν υπήρξε διαφοροποίηση στο κείμενο που είχε αποστείλει ο κ. Βαρουφάκης.

Οι ίδιες φήμες είχαν φτάσει και στo Βερολίνο ενώ το Reuters μετέδωσε ότι στις Βρυξέλλες ανώτατη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε τη συμφωνία για παράταση.

Φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία επί ενός κειμένου, δηλώνουν ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενες στη σύνοδο του Eurogroup που μόλις ξεκίνησε.

Προηγήθηκαν εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμικών παραγόντων της ευρωζώνης και του ΔNΤ με την ελληνική και τη γερμανική πλευρά. Το παρασκήνιο ήταν εξαιρετικά έντονο από τις 3 το μεσημέρι όπου κλείστηκαν στα δωμάτια οι κ. Βαρουφάκης με την Κ. Λαγκάρντ και τους κ. Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε.

Σε περίπτωση ναυαγίου

Πάντως, σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα οδηγήσει το ελληνικό πρόβλημα ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τουσκ ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Κυριακή.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων και ότι τα πάντα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90