20/02/2015
«Φρένο» σε νέες μειώσεις συντάξεων & στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

 

Την επικείμενη κατάθεση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ με την οποία συμφωνήθηκε να αναζητηθούν, από κοινού, νέες πηγές χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού.

Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις θα καταργηθούν, μεταξύ των άλλων, η αυτόματη (με βάση το προσδόκιμο ζωής) αύξηση πάνω από το 67ο έτος του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού (βασική + αναλογική) των κύριων συντάξεων από την 1/1/2015, η μείωση των επικουρικών συντάξεων και ο μαθηματικός τύπος για τα νέα εφάπαξ (θα αντικατασταθεί με άλλον, έτσι ώστε να μην προκύπτουν μεγάλες μειώσεις).

Θα ακολουθήσουν η επαναχορήγηση της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες και η καταβολή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 700 ευρώ.

Ο Δ. Στρατούλης δεσμεύτηκε για τη λήψη, εντός εξαμήνου, των πρώτων «διορθωτικών» μέτρων και την αντιμετώπιση ασφαλιστικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για αύξηση της χρηματοδότησης (πέρα από τους πόρους που υπολογίζεται ότι θα κατευθυνθούν προς τα Ταμεία από τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και, αργότερα, από την αύξηση του κατώτατου μισθού) και της αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χθες σε ημερίδα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και ενόψει της συνάντησής του με τη ΓΣΕΕ (την ερχόμενη Τρίτη) επαναβεβαίωσε την κυβερνητική απόφαση να κατατεθεί το νομοσχέδιο «αποκατάστασης του κύρους και του περιεχομένου των συλλογικών συμβάσεων και εξίσωσης προς τα πάνω των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών».

«Θα μπορούσαν να θεωρηθούν μονομερείς ενέργειες, όμως, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται πράγματα για τα οποία έχει δεσμευτεί πριν από τις εκλογές και έχει πάρει την εντολή να τα εφαρμόσει». «Η ΓΣΕΕ θα βρεθεί αλληλέγγυα σε κάθε ενέργεια της κυβέρνησης που θα αποκαθιστά τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους από τις πληγές που έχουν δεχθεί από τη μνημονιακή λαίλαπα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90