20/02/2015
Αμοιβαίες παραχωρήσεις ζήτησαν οι ΗΠΑ από Αθήνα και Ευρώπη

 

Λίγες ώρες πριν το Eurogroup και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες προεργασίες, η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε τους ευρωπαίους ηγέτες και την ελληνική κυβέρνηση να προβούν σε αμοιβαίες παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με την παράταση της δανειακής σύμβασης.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε πως ασκήθηκαν πιέσεις σε Ευρώπη και Αθήνα προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ απευθύνθηκαν και προειδοποιήσεις έναντι μίας «επανόδου της αβεβαιότητας» στην ευρωζώνη σε περίπτωση αποτυχίας.

«Είναι σημαντικό για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία να επιτευχθεί μία συμφωνία» ανέφερε ο αμερικανός αξιωματούχος και προσέθεσε ότι για να γίνει αυτό, οι δύο πλευρές πρέπει να προχωρήσουν σε αμοιβαίους «συμβιβασμούς». «Οι Ευρωπαίοι έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται αυτές τις προκλήσεις» διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, η Ελλάδα θα αισθανθεί αμέσως τις οικονομικές επιπτώσεις» και η ευρωζώνη θα βιώσει «την επάνοδο της αβεβαιότητας, όπως επίσης και η οικονομία στο σύνολό της» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους σήμερα (σ.σ. την Πέμπτη), είπε ο αξιωματούχος.

 

Πηγή: finance.in.gr


efm_728x90