19/02/2015
Γερμανικό «όχι» σε αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

 

«Όχι» στο ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ρευστότητας που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό ELA προτίθεται να πει η Γερμανία κατά την κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, όμως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, τη στιγμή που άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης θέλουν την Ελλάδα να ετοιμάζει αίτημα για αύξηση του πλαφόν.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των γερμανικών σκέψεων, στην κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, θα τηρήσει σκληρή στάση απέναντι σε οποιαδήποτε πρόταση για αύξηση του ορίου των 65 δισ. ευρώ που έχει ήδη δοθεί στα ελληνικά ιδρύματα.

Τις επιφυλάξεις Βάιντμαν φέρεται να συμμερίζονται και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας.

Κατά το Reuters, η ΕΚΤ δεν αναμένεται πάντως να μειώσει τη ρευστότητα που χορηγείται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όμως ακόμα και η μη αύξηση του ορίου είναι αρνητική εξέλιξη, καθώς οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ήδη κοντά στο πλαφόν των 65 δισ., τη στιγμή που οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται.

Όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, η διατήρηση του ορίου για τις ελληνικές τράπεζες αυξάνει εμμέσως την πίεση στην Αθήνα για παράταση του προγράμματος στήριξης.

Υπενθυμίζεται, ότι η Bundesbank έχει ήδη προειδοποιήσει πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια του ELA για να χρηματοδοτούν το ελληνικό κράτος μέσω αγορών εντόκων γραμματίων.

Εν τω μεταξύ, το Reuters επικαλείται και έναν μη κατονομασμένο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος εκτιμά πως η κατάσταση των τραπεζών, σε κάποιο σημείο, μπορεί πιθανότητα να οδηγήσει σε επιβολή ορίων στην κίνηση χρήματος.

 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90