18/02/2015
Στη δημοσιότητα ο φάκελος με τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup

 

Με μια κίνηση άνευ προηγουμένου το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη τον φάκελο των παρουσιάσεων από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup, μαζί με τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα.

Στον φάκελο περιλαμβάνονται, επίσης, ως παραρτήματα τα προσχέδια κείμενα των προτάσεων του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, αναφορικά με την Ελλάδα.

 

Δείτε εδώ τον φάκελο


Η πρόταση του Γ. Βαρουφάκη περιλαμβάνει αίτημα για την άμεση εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ των SMPs (επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα) για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο.

Παράλληλα δηλώνει ότι προτίθεται να ζητήσει παράταση της «δανειακής συμφωνίας» ως το τέλος Αυγούστου προτείνοντας αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος της περιόδου και δεσμευόμενος για τις παρακάτω μεταρρυθμίσεις μέσα σε αυτό το διάστημα:

-Καταπολέμηση γραφειοκρατίας: Το κράτος να μην απαιτεί από τους πολίτες έγγραφα τα οποία κατέχει ήδη (και τα οποία βρίσκονται σε κάποιο άλλο τμήμα)

-Μεταρρυθμίσεις στη Φορολογική διοίκηση προς μεγαλύτερη ανεξαρτησία, την ευπρέπεια και τη διαφάνεια

- Δημιουργία ενός αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος φορολογικού δικαστηρίου

- Σύγχρονο πτωχευτικό σύστημα

- Μεταρρυθμίσεις του συστήματος απόδοσης δικαιοσύνης

- Δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, που θα ενισχύει τη διαφάνεια και την απόδοση των φορολογικών εσόδων για το κράτος

- Αρση των διαφόρων καρτέλ

Ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει επίσης ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος της ιδιωτικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ.

Ομοίως λέει «όχι» σε κατασχέσεις από τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια για την α' κατοικία.

Κάνει λόγο επίσης για διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών 70 δισ. ευρώ των πολιτών προς την εφορία με κατάλληλο τρόπο ώστε να μην ευνοούνται όσοι αθετούν σκοπίμως υποχρεώσεις.

Ο Γ. Βαρουφάκης υπολογίζει σε 17 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το σύνολο του έτους και ζητεί επέκταση του ELA για την κάλυψη κάποιων αναγκών μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Απορρίπτει την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων λέγοντας ότι το όφελος από τη μείωση (2 ευρώ ανά ημέρα) είναι μόλις 9 εκατ. ευρώ.

Πιο διαλλακτικός εμφανίζεται για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα μπορούσε να καθυστερήσει για «ένα διάστημα».

 

Πηγή: www.tanea.gr


efm_728x90