13/02/2015
Εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου

 

Στα έσοδα που θα προέλθουν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου εναποθέτει τις ελπίδες του το νέο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες. Συγκεκριμένα, υπολογίζει έσοδα ύψους έως 1,5 δισ. τον χρόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων και όπως ανέφερε ο κ. Δ. Μάρδας «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε επτά υπουργεία για αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να υπάρξει γρήγορη εφαρμογή μέτρων που θα περιορίσει τη μάστιγα». Επίσης, υπολογίζεται η είσπραξη περίπου 800 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καπνικά προϊόντα. Στα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

• Εφαρμογή εγκατάστασης ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων σε όλα τα στάδια διακίνησης.

• Αυστηρός έλεγχος διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων.

• Ηλεκτρονικός έλεγχος παρακολούθησης με GPS ή οτιδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο της διαδρομής των μέσων μεταφοράς (βυτιοφόρων, τρένων) καυσίμων προς την εσωτερική αγορά ή την εξαγωγή, μέχρι του τελικού προορισμού.

• Διασταύρωση των στοιχείων ηλεκτρονικού ελέγχου της διαδρομής των μέσων μεταφοράς με την ημερομηνία και την ώρα εξόδου των καυσίμων εξαγωγής από τα αρμόδια τελωνεία της χώρας.

• Ηλεκτρονικός έλεγχος του σημείου φόρτωσης της διαδρομής του μέσου μεταφοράς και του σημείου παράδοσης των ναυτιλιακών καυσίμων, παράλληλα με τη διασταύρωση των τελωνειακών συνοδευτικών εγγράφων.

• Ελεγχοι ΣΔΟΕ σε ύποπτες επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες στην ευρύτερη περιοχή γύρω από εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων και λιμενικές εγκαταστάσεις.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr


efm_728x90