11/02/2015
Η Ελλάδα προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σύμφωνα με την Wall Street Journal

 

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Wall Street Journal, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης. Πηγές της WSJ αναφέρουν πως οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν έως τα τέλη Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει πως η διαδικασία θα τεθεί σε κίνηση άμεσα.

Στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) σκοπεύει να προχωρήσει τελικά η ελληνική κυβέρνηση, πρόθεση που θα κοινοποιηθεί στους εταίρους κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal», επικαλούμενη ως πηγές κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Η πώληση του ΟΛΠ θα γίνει
. Θα προχωρήσει όπως είχε σχεδιαστεί», δήλωσε στην WSJ ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Άλλες πηγές, που έχουν γνώση της υπόθεσης, είπαν στην εφημερίδα πως οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν έως τα τέλη Μαρτίου.

Εάν οι εν λόγω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, το «πράσινο φως» για την πώληση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΛΠ θα συνιστά μια σημαντική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων-πιστωτών της, με δεδομένο ότι η αρχική εξαγγελία για ουσιαστικό «πάγωμα» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας εκτίμησαν στην WSJ πως ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ θα μπορούσε να αποφέρει στα δημόσια ταμεία ως και 800 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως επικρατέστερος διεκδικητής φαντάζει να είναι ο κινεζικός κολοσσός COSCO, με δεδομένη την επιτυχημένη επένδυση που έχει ήδη κάνει στο λιμάνι του Πειραιά. Προσέθεσαν μάλιστα πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να επισκεφτεί σύντομα το Πεκίνο σε μια προσπάθεια προσέλκυσης κινεζικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως τόσο το υπουργείο Εμπορίου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είχαν εκφράσει
την ανησυχία τους για την απόφαση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90