09/02/2015
Τέσσερις οι επιλογές για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας

 

Τέσσερις επιλογές για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας βλέπει ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου.

Σε άρθρο του με τίτλο «Το μόνο που χρειάζεται για το Grexit είναι μερικές ακόμα καταστροφικές εβδομάδες σαν αυτή», ο Μίνχαου υποστηρίζει πως πολιτικά η κατάσταση γύρω από την Ελλάδα είναι εξίσου κακή όσο ήταν το 2010, όταν ξεκίνησε η ελληνική κρίση χρέους. «Ήταν μία εντελώς καταστροφική εβδομάδα για την οικονομική διπλωματία. Το μόνο που μας χωρίζει από το Grexit είναι μερικές ακόμη εβδομάδες σαν κι αυτή», τονίζει.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της έχουν μόνο λίγες ημέρες για να αποφασίσουν πως θα τα καταφέρει η χώρα τους επόμενους τέσσερις μήνες και στη βάση αυτή οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να συμφωνήσουν κατά τη συνεδρίασή τους την Τετάρτη εάν θα βάλουν μέχρι το Μάρτιο τα κεφάλαια που απαιτούνται για να καλυφθούν οι δεσμεύσεις δαπανών της κυβέρνησης.

«Μόνο εάν συμβεί αυτό θα μπορούν Αθήνα και πιστωτές να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για τα πραγματικά σοβαρά πράγματα – όπως το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», υποστηρίζει ο Μίνχαου.

Κατά τον ίδιο ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει ουσιαστικά τέσσερις επιλογές για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της Ελλάδας τους επόμενους μήνες:

α) Η πρώτη επιλογή είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. β) Η δεύτερη επιλογή είναι να ζητήσει να αποδεσμεύσει η ΕΚΤ τις πληρωμές τόκων και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που απέκτησε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

γ) Η τρίτη επιλογή είναι να βρει τα λεφτά από κάπου αλλού, π.χ. από τη Μόσχα που έχει ήδη σηματοδοτήσει την προθυμία της να βοηθήσει επί της αρχής.

δ) Η τέταρτη επιλογή είναι να εκδοθεί ένα παράλληλο νόμισμα, μόνο για την εγχώρια αγορά, για να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες δαπάνες.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90