07/02/2015
Ασφυκτικές οι πιέσεις που ασκεί το Βερολίνο στην Αθήνα εν όψει Eurogroup

 

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που ασκεί το Βερολίνο στην Αθήνα, καθώς ζητεί την υποβολή των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη.

Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γέγκερ, «μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μια πρόταση για το πώς πρέπει να συνεχισθούν τα πράγματα».

Στη χθεσινή συνεδρίασή του το EuroWorking Group ζήτησε από την Ελλάδα να αιτηθεί επισήμως παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του ισχύοντος προγράμματος, ώσπου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το επόμενο πρόγραμμα.

Στη βάση αυτή ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα, με αναλυτική αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο επισήμως θα κατατεθεί στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου κι όχι στο έκτακτο της 11ης Φεβρουαρίου.

Το μαχαίρι στο λαιμό

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, στο Euroworking Group ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές, όταν είδαν τη σκληρή στάση της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της (Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία κλπ.) κι έτσι η Ελλάδα δεν είχε άμεση στήριξη από κάποια άλλη κυβέρνηση.

Η εικόνα που είχε διαμορφωθεί το απόγευμα της Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών ήταν ότι ο κ. Βαρουφάκης θα επιμένει μέχρι τέλους και δεν θα υπογράψει την παράταση του προγράμματος.

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής κυβερνητικές πηγές διέψευδαν τις πληροφορίες που διέρρευσαν νωρίτερα από πηγή του υπουργείου Οικονομικών ότι το Euro-working Group της Πέμπτης έβαλε μαχαίρι στο λαιμό στην ελληνική πλευρά, ζητώντας την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης και προκαλώντας απομάκρυνση από τις ελληνικές θέσεις, ακόμα και χωρών φιλικά προσκείμενων προς την Ελλάδα.

Οι κυβερνητικές πήγες τόνισαν χαρακτηριστικά ότι «πληροφορίες που διακινούνται από 'δήθεν κύκλους' του υπουργείο Οικονομικών 'ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα'».


Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη.

«Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται φυσικά στην επίσημη ημερήσια διάταξη, αλλά μπορεί κανείς πιθανόν να περιμένει ότι η Ελλάδα θα παίξει έναν ρόλο στις διμερείς συναντήσεις» στο περιθώριο της συνόδου, εκτιμά ο Γέγκερ.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90