06/02/2015
Εκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου

 

Στις 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες έκτατο Eurogroup. Το ζήτημα της Ελλάδας θα είναι το βασικό θέμα που θα συζητηθεί, ανέφεραν πηγές της Ευρωζώνης. Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup θα ξεκινήσει στις 18.30 (ώρα Ελλάδος).

Οι λόγοι για το έκτακτο Eurogroup είναι βασικά δύο:

1ον, προκειμένου να είναι καλά προετοιμασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής, στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται μεν το θέμα της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, αλλά η προσοχή θα πέσει στον νέο Ελληνα πρωθυπουργό και θα γίνει συζήτηση σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα.

2ον, καθώς το προγραμματισμένο Eurogroup είναι για τις 16 Φεβρουαρίου και το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κρίνουν αναγκαία άλλη μία συνάντηση σε επίπεδο Eurogroup, σε περίπτωση «ατυχήματος» που η Ελλάδα βρεθεί στο «κενό», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε απόφαση αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από μια σειρά Κοινοβουλίων (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία κ.λπ.), μια απόφαση που δεν μπορεί να γίνει τελευταία στιγμή καθώς τηρούνται διαδικασίες μερικών ημερών.

Εξάλλου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι χθες στο Eurogroup Working Group (EWG) δεν υπήρξε σύγκλιση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτό να συμβεί. Όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι κάτι που το οφείλουμε για το συμφέρον όλων και για την Ελλάδα και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι αυτό.

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90