04/02/2015
Απάντηση Χάρη Θεοχάρη στις καταγγελίες Σούρλα

 

«Ο κ. Σούρλας θέτει ερωτήματα για θέματα τα οποία είναι φανερό πως δεν κατανοεί» απάντησε ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, στις καταγγελίες εναντίον του από τον τέως γενικό γραμματέα Διαφάνειας, Γιώργο Σούρλα, ότι με εγκύκλιό του, πριν παραιτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, επιχείρησε «να μην εισπραχθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τις χρήσεις 2010 και 2011, που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω off shore εταιρειών».

Ο κ. Θεοχάρης, σε γραπτή του δήλωση σημείωσε ότι η διόρθωση της επίμαχης διάταξης, για την οποία επικρίνεται, ήταν ορθή και συνεπώς «όσοι αντιτίθεντο σε αυτή την αλλαγή κάνουν λάθος».

«Οι τριγωνικές συναλλαγές στον 3842/2010 είχαν οριστεί με λανθασμένο τρόπο, και συνεπώς συμπεριλάμβαναν και χρηματιστηριακές συναλλαγές που εξ ορισμού έχουν διαφανή τιμολόγηση, καθώς οι τιμές των χρηματιστηρίων είναι δημόσιες. Δεν νοούνται τριγωνικές συναλλαγές όταν είναι γνωστή η τιμή, καθώς ο σκοπός των συναλλαγών αυτών είναι να αποκρύψουν την πραγματική τιμή αγοράς. Με το να τις περιλάβει στις τριγωνικές συναλλαγές, ο νόμος οδήγησε στο παράδοξο να μην αναγνωρίζεται ως έξοδο των διυλιστηρίων η αγορά του αργού πετρελαίου και συνεπώς να φορολογούνται αυτά, στον τζίρο αντί στα κέρδη». 

Ο κ. Θεοχάρης επισημαίνει πως στην περίπτωση κατά την οποία ακολουθείτο αυτή η πρακτική θα έμπαιναν πρόστιμα σε δύο διυλιστήρια, που ξεπερνούσαν την αξία των ίδιων των επιχειρήσεων και συνεπώς θα έκλειναν. «Δεν θα είχαμε, δηλαδή, ως χώρα πετρέλαιο. Αυτά συμβαίνουν όταν άνθρωποι χωρίς γνώση των θεμάτων εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία διατάξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την εμπορική πρακτική ή πραγματικότητα» υποστήριξε και υπογράμμισε ότι «όσοι δεν έχουν άμεση γνώση των θεμάτων αυτών, θα ήταν φρόνιμο να μην δημιουργούν εντυπώσεις για δικούς τους λόγους».

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90