31/01/2015
Δραματικές εξελίξεις με σύγκρουση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ

 

Οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για εξαιρετικό κλίμα στην πρώτη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν στάθηκαν αρκετές για να καλύψουν τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Δεν έχουμε κάποιο πλάνο για συνεργασία με την τρόικα», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης με τον κ. Ντάισελμπλουμ να κουνά το κεφάλι με νόημα και να λέει κάτι στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών.

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την τρόικα μια σαθρή επιτροπή που έχει αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί να συνομιλήσει μαζί τους, αλλά μόνο με τους επίσημους εταίρους.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο αξιωματούχων, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μία συζήτηση που αφορά στις διαδικασίες της ευρωζώνης για μία νέα συμφωνία εντός της ευρωζώνης «για μία Ελλάδα που αναπνέει σε μία ευρώπη που αναπτύσσεται».

Τόνισε ότι αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, μιλώντας για μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση της προσοδοφορίας, μεταρρυθμίσεις «χωρίς φόβο» για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Μίλησε επίσης για την εγγύηση που η κυβέρνηση προτίθεται να προσφέρει - πρωτίστως στον ελληνικό λαό και σε δεύτερη βάση στους εταίρους - με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με μικρό πλεόνασμα στο διηνεκές.

«Το κράτος έχει συνέχεια, δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και βιώσιμου χρέους» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Από τον πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «Είναι σημαντικό να μην χαθούν όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια».

«Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει την στάση της και τότε μπορούμε να προχωρήσουμε» δήλωσε επίσης ο Ντάισελμπλουμ.

Τέλος, ανέφερε ότι «τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδου», υπογραμμίζοντας, πάντως, την ανάγκη και τη διάθεση να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Παρέπεμψε για αποφάσεις στις επόμενες εβδομάδες και πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, που λήγει η δίμηνη παράταση. Ερωτηθείς δε, ποια είναι η θέση του για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, απάντησε ότι «υπάρχει ήδη διάσκεψη και λέγεται Eurogroup».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν συμφωνεί με μια διάσκεψη για το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε αιχμηρά: «Υπάρχει ήδη μία τέτοια διάσκεψη και λέγεται Eurogroup,» κάτι που σημαίνει πως ο κ. Ντάισελμπλουμ απορρίπτει κάθε άλλη πρωτοβουλία. Για να απαντήσει ο κ. Βαρουφάκης ότι εφόσον ο ελληνικός λαός τους έδωσε εντολή να αμφισβητήσουν συνολικά το πρόγραμμα, ουσιαστικά δεν συνομιλούν και με την τρόικα.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90