30/01/2015
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητήσει με την Τρόικα, δεν υπάρχει ούτε διαπραγμάτευση ούτε παράταση δήλωσε ο Σόιμπλε

 

Την ενεργή εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την τελική αναθεώρηση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας επιδιώκει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι Financial Times αποκάλυψαν σήμερα Παρασκευή πως στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου, υπήρξε συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ – με τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή γραμμή για τις συνομιλίες με την Ελλάδα.

«Σύμφωνα με πηγές που είχαν πληροφόρηση για αυτή τη συνάντηση, οι περισσότεροι είναι ανοιχτοί στο να δοθεί κάποια επιείκεια στην Ελλάδα – ενδεχομένως με την παράταση της αποπληρωμής των χρεών, με τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και επιτρέποντας αύξηση των κοινωνικών δαπανών – εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις περισσότερες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις» αναφέρουν οι Financial Times.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως, αντιστάθηκε στις πιέσεις για τεχνική παράταση του προγράμματος θέτοντας ως προϋπόθεση να δεσμευθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε διαπραγματεύσεις για την τελική αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο. «Χρειάζεσαι μία δομή για να διαπραγματευτείς» δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος που έχει γνώση των απόψεων του κ. Σόιμπλε και συμπλήρωσε: «Προς το παρόν, δεν ήταν ξεκάθαροι ως προς αυτό».

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι ελληνικές απαιτήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους είναι πιθανό να προσκρούσουν σε ισχυρή αντίσταση όχι μόνο του Βερολίνου, αλλά και της Μαδρίτης. Ισπανία και Γερμανία είναι ανένδοτοι ότι η νέα κυβέρνηση Τσίπρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πιο ευνοϊκά από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την οικονομική αναταραχή.

Η ισπανική στάση σχετίζεται αφενός με την δημοσκοπική άνοδο του κόμματος Podemos, αφετέρου με το γεγονός ότι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος θα διαδεχθεί το καλοκαίρι τον Ολλανδό Γερούν Νταισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90