30/01/2015
Η "άτυπη" διαπραγμάτευση αρχίζει σήμερα στην Αθήνα

 

Με… προεόρτια τις σκληρές δηλώσεις που έκανε χθες περί ενδεχόμενου εκτροχιασμού του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων, φτάνει σήμερα για επίσκεψη αστραπή στην Αθήνα ο ισχυρός Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ευρωομάδας του EuroWorkingGroup, του επικουρικού οργάνου, αυστριακού Thomas Weiser.  

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι θα επαναλάβει τις συστάσεις που απηύθηνε χθες και ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες, ενώ θα υπάρξει επιμονή στην ποσοτικοποίηση των κυβερνητικών μέτρων.

Εντατική ήταν χθες στο κτήριο του ΥΠΟΙΚ η προετοιμασία των στελεχών του  οικονομικού επιτελείου για την... απάντηση αλλά και για την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων. Στο επίκεντρο η σύνδεση του προεκλογικού προγράμματος με την πραγματικότητα των στοιχείων και των αριθμών που έχει πλέον βρεθεί αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση. 

Ο λόγος για το  «σχέδιο-γέφυρα» με προτάσεις για  την αύξηση των εσόδων μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς,  την ευρωπαϊκή πρόταση για το χρέος, αλλά και  με το  “new deal” με την Ευρώπη και την ανάπτυξη.  

Στόχος ο αντιπρόεδρος  Γ. Δραγασάκης και ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης να αντιμετωπίσουν σήμερα το μεσημέρι στην οδό Νίκης, σε μία συνάντηση μακράς – όπως αναμένεται – διάρκειας το βασικό δίδυμο της διαπραγμάτευσης με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Καίρια σημασία δίδεται στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν της συνάντησης, η οποία σηματοδοτεί – ατύπως – την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αφού επισήμως πρόκειται για πρώτες διερευνητικές επαφές.

Άλλωστε  και μετά την χθεσινή – πολιτική – συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz (που σήμερα συναντάται με τους υπουργούς των κυβερνήσεων Merkel και Hollande με πηγές του οικονομικού επιτελείου να τονίζουν ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία επαφή με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ) ακολούθησαν  δηλώσεις σε σκληρή γλώσσα  για το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους. Τόνισε επανειλημμένως ότι δεν γνωρίζει λεπτομερώς τις προτάσεις του κ. Τσίπρα
. Εξέφρασε πάντως και την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε μονομερή μέτρα.

Οι προειδοποιήσεις του Eurogroup

O Jeroen Dijsselbloem προειδοποίησε χθες ότι νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.  Πρόσθεσε όμως ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο  Dijsselbloem.  Ανέφερε επίσης ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».

Η Ελληνική απάντηση

Πηγές του υπουργείου μετά τις δηλώσεις,  ανέφεραν ότι η απάντηση θα δοθεί σήμερα στην κατ ιδίαν συνάντηση των διαπραγματευτικών «διδύμων». Ειδικά για το θέμα των  δημοσιονομικών αποκλίσεων  κυβερνητικά στελέχη εξηγούσαν ότι το δημοσιονομικό κενό των 2,6 διs. ευρώ που έβλεπαν και προεκλογικά οι δανειστές για το 2015 δεν μπορεί να κλείσει με νέα μέτρα καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 34,5% του ΑΕΠ είναι μη διατηρήσιμα και  τούτο το προασπιζόταν και η ελληνική πλευρά καταγράφοντας στο Μεσοπρόθεσμο του 2014 δημοσιονομικό «κενό» για φέτος …  

Ο κ. Βαρουφάκης που είχε χθες συνεχείς συσκέψεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, αναμένεται σύμφωνα με αρμόδια στελέχη να θέσει το θέμα του χρέους με στόχο να μην πληγούν -όσο είναι δυνατόν- οι φορολογούμενοι άλλων κρατών μελών, ενώ ρόλο θα παίξει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Ξεκινά η διαβούλευση

«Με αυτή την επίσκεψη ξεκινά η διαβούλευση με τους εταίρους μας που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής μας οικονομίας στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης» επισήμαινε χθές το ΥΠΟΙΚ. Πρόσθετε ότι «η νέα κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας και διεθνείς φορείς όπως ο ΟΟΣΑ, για τη σταθερότητα, τις μεταρρυθμίσεις και την προοπτική άμεσης υπέρβασης της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης».

Ο Γ. Βαρουφάκης την Τετάρτη περιγράφοντας την σημερινή συνάντηση,  αναφέρθηκε σε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους της κρίσης, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη. Για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε  με τον κ. Dijsselbloem ανέφερε ότι συμφώνησε σε πολλές από τις θέσεις του. «Φάνηκε ότι υπάρχει κοινός τόπος»,  αλλά και ότι δεσμεύτηκαν από κοινού να «αποδομήσουμε τα αφηγήματα» περί μονομαχιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν μονομαχίες, δεν υπάρχουν απειλές»….

Στόχος του Γιάνη  Βαρουφάκη  είναι όπως δήλωσε μια συμφωνία γέφυρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ταχύτερο δυνατόν. «Τη συμφωνία θα τη διαβουλευτούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, δίνοντας τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση» μαζί με τις θέσεις της Ελλάδας σε τρία ακόμα θέματα: ελληνική πρόταση για στήριξη των επενδύσεων, πιθανές αδυναμίες του επενδυτικού σχεδίου της Κομισιόν και ένα πανευρωπαϊκό new deal  για την επανεκκίνηση της Ευρωζώνης.

Ο ΥΠΟΙΚ θα συνεχίσει τις επαφές του στο εξωτερικό  για « μια διεθνής διάσκεψη για το χρέος, όπως επισήμαναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.  Την Δευτέρα θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον ομόλογό του George Osborne, και στο Παρίσι με τον ομόλογό του Michel Sapin, και με τον Υπουργό Οικονομίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron,  και το πρωί της Τρίτης 3 Φεβρουαρίου με τον ιταλό ΥΠΟΙΚ Pier Carlo Padoan.

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90