30/01/2015
Απαραίτητη η γρήγορη συμφωνία με την Ευρώπη δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ

 

Οι προοπτικές μπορεί να είναι πολύ θετικές για την οικονομία, αλλά είναι απαραίτητη η συμφωνία με την Ευρώπη, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του ιδρύματος για την οικονομία.

Ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι είναι επείγον να γίνει το συντομότερο δυνατόν η συμφωνία αυτή κι ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια καθυστέρησης ούτε καν ως το καλοκαίρι, καθώς η παρατεταμένη αβεβαιότητα λειτουργεί αρνητικά για την οικονομία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ετησίως τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ επενδύσεις ενώ σημείωσε ότι το ζητούμενο της παραμονής στην ευρωζώνη είναι να πλησιάσει η οικονομία τις οικονομίες των άλλων χωρών. Και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν γίνεται».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητη η διαγραφή του χρέους λόγω της μακροπρόθεσμης διάρκειας του και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι σε ποιο βαθμό η παρουσία του χρέους δυσχεραίνει την ανάπτυξη.

Κατά τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ τρεις είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρξει θετική πορεία της οικονομίας, και αφορούν: 1) να μην διακινδυνευθεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη 2) να έρθουν επενδύσεις τουλάχιστον 10 δισ. τον χρόνο και 3) να υπάρξει συνεννόηση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, αμοιβαία επωφελής, ώστε να διορθωθούν οι αστοχίες του προγράμματος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Τάκης Αθανασόπουλος, ανέφερε ότι το νέο μείγμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με ενίσχυση του πρώτου που επιδιώκει η νέα κυβέρνηση αποτελεί μια πρόκληση αλλά σημείωσε ότι στόχος του ιδρύματος είναι να συμβάλει στο έργο  της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ για το 2015, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή κ. Αγγελο Τσακανίκα το 2015 η οικονομία θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2,3%, η ανεργία θα υποχωρήσει στο 24,4% ενώ θα καταγραφεί αποπληθωρισμός της τάξης του 0,1-0,2%.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr


efm_728x90