27/01/2015
Προειδοποιήσεις για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του δημοσίου πριν τα μέσα Μαρτίου

 

Επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους της Standard & Poor's το Reuters αναφέρει σε δημοσίευμα του πριν λίγο, πως η S&P έστειλε προειδοποιητική βολή στη νέα ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως θα μπορούσε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση του δημοσίου, ακόμη και πριν τα μέσα Μαρτίου, που είναι προγραμματισμένη η έκδοση έκθεσης αξιολόγησης από τον οίκο, εάν τα πράγματα στην Ελλάδα, εξελιχθούν άσχημα.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε στη βάση μιας υπόσχεσης ότι θα αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών της χώρας. Επομένως το ερώτημα είναι τι είδους μέτρα ανακούφισης του χρέους είναι πρόθυμη (η νέα κυβέρνηση) να αποδεχθεί και τι είναι διατεθειμένα να δεχθούν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη”, δηλώνει ο Φ. Τζιλ, επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων του οίκου για την Ευρώπη.

“Η επόμενη προγραμματισμένη μας αξιολόγηση (για την Ελλάδα) αναμένεται στις 13 Μαρτίου. Ωστόσο μπορεί να αποκλίνουμε από αυτή την ημερομηνία εάν θεωρήσουμε πως προκύπτει κάτι ιδιαίτερο που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην αξιοπιστία του ελληνικού δημοσίου” πρόσθεσε ο κ. Τζιλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν έως τώρα, επιδείνωση στη δημοσιονομική θέση της χώρας, ενώ εκτιμά πως για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις πληρωμές προς τους πιστωτές της, θα πρέπει να δανειστεί πάλι από τους επίσημους πιστωτές, αφού δεν διαθέτει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90