26/01/2015
«Γάμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ/ Ο Τσίπρας θα επιδιώξει και ευρύτερες συνεργασίες

 

«Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι ΑΝΕΛ δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ορκωμοσία και θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης», δήλωσε ο Π. Καμμένος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σήμερα το πρωί στην Κουμουνδούρου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο για να οριστικοποιήσουν την κυβερνητική τους συνεργασία, πριν επισκεφτεί το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 15:30 για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Παπούλια και θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού.

Την Τρίτη θα οριστεί η νέα κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ορκιστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εν συνεχεία την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί σε σώμα η Βουλή, θα εκλεγεί προεδρείο, θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις, θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης και στο άμεσο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Με τον κ. Καμμένο υπήρξε συμφωνία να συναντηθούν ώστε να επιβεβαιωθεί η στήριξη και η πιθανή συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού αύριο Δευτέρα και της νέας κυβέρνησης την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί», επιβεβαίωνε νωρίτερα η Κουμουνδούρου ανεπίσημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΑΝΕΛ θα μπορούσαν να πάρουν ένα με δύο υπουργεία στη νέα κυβέρνηση με πιο πιθανά τα υπουργεία Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Ακούγεται το ενδεχόμενο να δοθεί ένα υπουργείο και δύο υφυπουργεία.

Η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να πάει στη Βουλή και να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης 162 βουλευτών (149 ΣΥΡΙΖΑ και 13 από τους Ανεξάρτητους) αλλά θα μπορούσε να έχει και την ψήφο ανοχής των βουλευτών του Ποταμιού (ίσως και του ΚΚΕ), άλλους 16 δηλαδή. Πολύ δύσκολα θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης που έχει δηλώσει την αντίθεσή του σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Συναντήσεις με Κουτσούμπα και Θεοδωράκη

Ο κ. Τσίπρας σε μία ένδειξη ότι αναζητά ευρύτερες συμμαχίες σε επιμέρους πράγματα και κυρίως στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές για το χρέος, θα συναντηθεί, μετά την οριστικοποίηση της κυβερνητικής συνεργασίας με τον κ. Καμμένο, με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και με τον επικεφαλής του κόμματος Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν αφού λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΑΝΕΛ είχαν θέσει όρους για μια πιθανή συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πάνο Καμμένο να μη θέλει στην κυβέρνηση το Ποτάμι.

«Εμείς δεν συνεργαζόμαστε με κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει και το "Ποτάμι"» είπε.

Αλλά και από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε ως όρο να μην είναι ο Π. Καμμένος στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συζήτηση των επόμενων ημερών.

Μάλιστα, από την πλευρά του Ποταμιού άφηναν να εννοηθεί ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαστεί μια ψήφο, θα μπορούσαμε να τη δώσουμε».

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90