24/01/2015
"Βουτιά" του ευρώ μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

 

Οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων αυξήθηκαν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 11 ετών σήμερα, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένεται να σημειώσουν την ισχυρότερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από τα τέλη του 2011. Οι αποδόσεις, μέγεθος αντιστρόφως ανάλογο προς την τιμή, των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων ήταν οι μόνες που αυξήθηκαν σήμερα στην Ευρωζώνη (σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times ανέρχονται στο 8,91%).

Το ευρώ «βούλιαξε» στα 1,1260 δολάρια, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 σημειώνει άνοδο 1,4%. Η έρευνα της εταιρείας Markit, που καταρτίζει τους δείκτες υπεύθυνων αγορών (PMI), έδειξε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ξεκίνησε καλύτερα από το αναμενόμενο το 2015. Ο σύνθετος δείκτης PMI (που αφορά στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών) της Ευρωζώνης αυξήθηκε στις 52,2 μονάδες (υψηλό 5 μηνών) από 51,4 τον Δεκέμβριο. «Απομακρυνόμαστε από τα χαμηλά του 2014, αλλά ο υποδηλούμενος ρυθμός ανάπτυξης είναι ακόμη περιορισμένος», δήλωσε οικονομολόγος της Markit.

 

Πηγή: enikos.gr


efm_728x90