23/01/2015
Υπό όρους η αγορά ελληνικών ομολόγων

 

Δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ που ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε  ότι σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως η Ελλάδα, θα ισχύουν ορισμένα πρόσθετα κριτήρια. Ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs).

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).

Ειδικότερα, θα ισχύουν και για την Ελλάδα οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι για την περίπτωση της Ελλάδος η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (μνημόνιο) προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Ντράγκι για τα ομόλογα της Ελλάδας απάντησε ότι θα πρέπει να τηρούνται από τη χώρα μας οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα (μνημόνιο)  καθώς και ότι δεν ελήφθη κάποια ειδική απόφαση σχετικά με την Ελλάδα. Ειδικότερα ανέφερε, ότι η ΕΚΤ δεν έχει ειδικούς κανόνες (special rules) μόνο για την Ελλάδα, αλλά έχει κανόνες που ισχύουν για όλους. «Υπάρχουν φυσικά κάποιοι όροι πριν αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα και θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα σε εφαρμογή» ανέφερε ο Ντράγκι.
«Τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να αγοραστούν μετά τον Ιούλιο και εφόσον εξοφληθούν πρώτα τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ από τις αγορές που έκανε τα έτη 2010-2012 και τα οποία ωριμάζουν  εκείνη τη χρονική στιγμή», δήλωσε ο Ντράγκι.

Πρόγραμμα ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ μηνιαίως για ένα χρόνο τουλάχιστον. Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα κρατήσει έως το Σεπτέμβριο του 2016 και το ύψος τους θα εξαρτάται από τη συμμετοχή της κάθε κεντρικής τράπεζας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.Όπως εξήγησε ο κ. Ντράγκι, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ισοδυναμεί με 1,1 τρισ. ευρώ.  «Οι απώλειες από τους τίτλους της αγοράς για τα όργανα της ΕΕ θα είναι 20%. Το 80% θα είναι ρίσκα που θα λαμβάνονται από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών» διευκρίνισε ο  Ντράγκι.
Από το Μάρτιο του 2015 το ευρωσύστημα θα ξεκινήσει να αγοράζει επενδυτικούς τίτλους σε ευρώ που εκδίδονται από κυβερνήσεις και οργανισμούς της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά. Οι αγορές τίτλων που εκδίδονται από κυβερνήσεις και οργανισμούς της ζώνης του ευρώ θα βασίζονται στις μετοχές των εθνικών κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος. Όπως είπε ο κ. Ντράγκι «η αγορά των ομολόγων θα βασίζεται στο ποσοστό που κάθε μία εθνική κεντρική τράπεζα-μέλος της ΕΚΤ κατέχει στο ενεργητικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Σημαντική υποχώρηση του ευρώ

Μετά τις ανακοινώσεις του Ντράγκι το Ευρώ υποχωρούσε κατά 1,24% στις 17:23 το απόγευμα της Πέμπτης, στο 1,1466 δολάριο. Το ευρώ διαπραγματευόταν στα 135,444 γεν, στο 0,7586 με τη στερλίνα και στο 0,9885 με το ελβετικό φράγκο, υποχωρώντας κατά 1,12%. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρούσε οριακά σε ποσοστό 0,03% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 117,871 γεν. Το δολάριο βρισκόταν στο 1,5148 με τη στερλίνα και στο 0,8612 με το ελβετικό φράγκο.

Λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια αναφοράς. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παραμένει στο επίπεδο του 0,05%, αυτό που αφορά πράξεις διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%. Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν γίνεται περαιτέρω μνεία επί αποφάσεων που τυχόν ελήφθησαν σε ζητήματα νομισματικής πολιτικής.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90