20/01/2015
Σημάδια κατάρρευσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού λόγω των πολιτικών εξελίξεων

 

Σημάδια κατάρρευσης παρουσιάζει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, συνεπεία των πολιτικών εξελίξεων και της πόλωσης των δύο μεγάλων κομμάτων στον τομέα της φορολογίας.

Η προεκλογική περίοδος έχει «παγώσει» τους φορολογικούς ελέγχους, μειώνεται το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, ενώ τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζουν διαρκώς βλάβες. Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές του έτους δεν δουλεύει το ηλεκτρονικό σύστημα για να διασταυρωθούν τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων που υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να μειωθεί ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Σύμφωνα με τον νόμο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων (μετά τις διορθώσεις που έκαναν στο έντυπο Ε9) για τους οποίους η μείωση είναι μεγαλύτερη των 300 ευρώ θα πρέπει να μεταβούν στις εφορίες τους με τα δικαιολογητικά προκειμένου να διασταυρώσουν οι εφορίες την ορθότητά τους. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους το ηλεκτρονικό σύστημα για να γίνουν οι απαραίτητες επαληθεύσεις δεν λειτουργεί. Μάλιστα, προϊστάμενος μεγάλης εφορίας σε επικοινωνία που είχε με την κεντρική διοίκηση ενημερώθηκε ότι οι βλάβες θα αποκατασταθούν μετά τις εκλογές.

Η εξέλιξη αυτή επί της ουσίας καθυστερεί σημαντικά τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για τους ανωτέρω ιδιοκτήτες ακινήτων. Ωστόσο και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν μείωση ή και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει, όπως όλα δείχνουν, να πληρώσουν και τον Ιανουάριο κανονικά τον φόρο (με βάση την εκκαθάριση της 31ης Ιουλίου) και ενδεχομένως με τη δόση του Φεβρουαρίου να γίνει ο συμψηφισμός.

Η φορολογική διοίκηση, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί ανεξάρτητα, χωρίς πιέσεις, από το πολιτικό σύστημα, δεν είναι σε θέση το διάστημα αυτό να συνεχίσει το έργο που της έχει ανατεθεί, με αποτέλεσμα τα έσοδα να παρουσιάζουν την ίδια εικόνα με αυτήν του προηγούμενου μήνα. Σημειώνεται ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το 2014 παρουσίασαν μείωση 3,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το πρώτο 15νθήμερο του έτους τα έσοδα κινούνται πτωτικά, εξέλιξη που αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όταν αυτές ξεκινήσουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα έσοδα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου περιλαμβάνονται οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τα έσοδα από τις οποίες θα πρέπει να προστεθούν (δημοσιονομικά) στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου 4,5 δισ. ευρώ, στόχος ο οποίος από τώρα εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να επιτευχθεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Η αγωνία του οικονομικού επιτελείου επιτείνεται, αφού οι φορολογούμενοι αναμένεται να συνεχίσουν την άτυπη «στάση πληρωμών», προσδοκώντας την περαιτέρω μείωση των φόρων (κατάργηση φόρων π.χ. ΕΝΦΙΑ) και διαγραφές οφειλών.

Την ίδια ώρα, οι φορολογούμενοι εμφανίζονται απρόθυμοι να ενταχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η μαζική υποβολή αιτήσεων που καταγράφηκε το πρώτο δεκαήμερο, που τέθηκε σε ισχύ η νέα ρύθμιση, δεν συνεχίστηκε, αφού ο αριθμός των αιτήσεων, από 10.000 που ήταν την ημέρα, έχει πέσει στις 1.500 - 2.000 την ημέρα.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr


efm_728x90