20/01/2015
Διπλό μοντέλο για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης από φέτος

 

Διπλό μοντέλο για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης ισχύει από φέτος για χιλιάδες ασφαλισμένους, ανάλογα με το πότε θεμελιώνει δικαίωμα ο κάθε ασφαλισμένος.

Ειδικότερα, για περίπου 150.000 ασφαλισμένους που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014, διατηρείται το παλιό σύστημα, ενώ για 100.000 ασφαλισμένους που θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου τα επόμενα χρόνια θα εφαρμοστεί το νέο μοντέλο.

Για τους ασφαλισμένους που θεμελίωσαν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς εφαρμόζεται ένα μεικτό σύστημα υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Ο νέος τρόπος είναι ενιαίος για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και προβλέπεται σε νόμους που ψηφίστηκαν το 2010 αλλά μπαίνουν φέτος για πρώτη φορά σε ισχύ, όπως γράφει σήμερα το "Έθνος".

Συγκεκριμένα, με βάση τον νόμο Λοβέρδου/ Κουτρουμάνη, τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 υπολογίζονται με βάση τον παλαιό τρόπο. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, μπορεί να επιλέξει την καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας για να υπολογιστεί η σύνταξή του.

Στον ΟΑΕΕ ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις κατηγορίες ασφάλισης τις οποίες έχει καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας στην εργασιακή του πορεία. Όσον αφορά το Δημόσιο λαμβάνονται υπόψη οι συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου του 2011 (στις οποίες περιλαμβάνονται ο βασικός μισθός, το επίδομα των 140,8 ευρώ και το επίδομα θέσης ευθύνης αν ο υπάλληλος το λαμβάνει τουλάχιστον για μία διετία).

Ωστόσο τα χρόνια ασφάλισης τόσο στο Δημόσιο όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 υπολογίζονται με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη διαμορφώνεται στα 360 ευρώ τον μήνα, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τον μισθό.

Το τελικό ποσό της σύνταξης θα προκύψει από τον συνυπολογισμό των ετών ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 και των χρόνων από το 2011 και μετά.

Σε γενικές γραμμές όσοι ανοίγουν την πόρτα εξόδου μέσα στο 2015 θα έχουν μικρή απόκλιση στο ποσό της σύνταξης σε σχέση με όσους αποχώρησαν την προηγούμενη χρονιά. Η διαφορά θα αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια, καθώς όλο και μεγαλύτερο διάστημα ασφάλισης θα υπολογίζεται με το νέο σύστημα.

 

Πηγή: www.news.gr


efm_728x90