20/01/2015
Μέρκελ: Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη

 

Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, επανέλαβε την Δευτέρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι «οι έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα», αναφέρει το Reuters.

Η Ελλάδα, είπε η κυρία Μέρκελ, πάντα επιτύγχανε τους στόχους των προγραμμάτων της, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».

Η επισήμανση αυτή της καγκελαρίου έρχεται να προστεθεί στη σύσταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της και στην προειδοποίηση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η όποια αναδιάρθρωση χρέους θα έχει συνέπειες.

Πιο συμβιβαστική η στάση του γάλλου προέδρου Οικονομικών Μισέλ Σαπέν που δήλωσε θετικός σε διαπραγματεύσεις με την νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τόσο για τη διαχείριση του μεγάλου χρέους της χώρας, όσο και για την επέκταση του προγράμματος στήριξης.

Υποβαθμίζει το QE της ΕΚΤ

Αναφερόμενη στην αναμενόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ως ανάχωμα στον αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη, η Μέρκελ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει με απόλυτη ανεξαρτησία.

«Δεν θα χαρακτήριζα αυτή την εβδομάδα ως καθοριστική εβδομάδα για το ευρώ. Έλεγα πάντα ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει ξεπεραστεί εντελώς» δήλωσε η Α.Μέρκελ.

 

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90