28/08/2015
Ζητούμενο η υλοποίηση της συμφωνίας, τονίζει ο ΣΕΒ για την επόμενη ημέρα των εκλογών

 

«Εφθασε η ώρα του ιστορικού συμβιβασμού;» είναι το ερώτημα που θέτει ο ΣΕΒ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξες στο εβδομαδιαίο δελτίο του, που κυκλοφόρησε χθες. Η χώρα βαδίζει προς νέες εκλογές με το πολιτικό σύστημα κατακερματισμένο, την οικονομία σοβαρά τραυματισμένη και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αγωνιούν για την επόμενη μέρα, καθώς βλέπουν τους κόπους τους να γίνονται επανειλημμένως θυσία στον βωμό άστοχων χειρισμών, αναφέρει ο ΣΕΒ.

«Το ζητούμενο πλέον είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει να στοιχηθεί πλήρως πίσω από τις επιδιώξεις του συμφωνηθέντος Προγράμματος Προσαρμογής και να το εφαρμόσει έγκαιρα και αποτελεσματικά, καθώς αυτή είναι όντως η τελευταία προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Τα μεγαλύτερα κόμματα πορεύονται πλέον εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς και ως εκ τούτου επιβάλλεται ένας ευρύς συνασπισμός δυνάμεων για το καλό του τόπου», υπογραμμίζει ο ΣΕΒ και επισημαίνει ότι η μόνη προϋπόθεση για ταχεία έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο δεν μπορεί παρά να είναι η εφαρμογή του.

Στο πλαίσιο αυτό προειδοποιεί ότι η υλοποίηση του προγράμματος a la carte, όπως προβάλλεται στην προεκλογική ρητορεία των κομμάτων, τα οποία το ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, μπορεί πολύ σύντομα να προκαλέσει καταιγίδα αρνητικών εξελίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒ προτείνει να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης μίας νέας, ευέλικτης και οιονεί ανεξάρτητης διοικητικής δομής συντονισμού του μεταρρυθμιστικού έργου, για την ταχεία και έγκαιρη εφαρμογή των σχετικών μέτρων. Τέλος, τονίζει ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές να προωθήσει την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων, εκκρεμοτήτων κ.λπ. που έχει συμφωνηθεί να γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε να μην καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας. Ειδική μνεία κάνει ο ΣΕΒ στο ασφαλιστικό και στις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες ήδη παρουσιάζουν υστέρηση 890 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας ειδικά τον Ιούλιο με τη ραγδαία υποχώρηση των προσλήψεων πλήρους απασχόλησης δείχνουν μια στροφή προς την εκ περιτροπής απασχόληση. Η στροφή αυτή συνεπάγεται και μειωμένες αποδοχές και άρα μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Αναδεικνύεται συνεπώς περισσότερο από ποτέ η κρισιμότητα των εξελίξεων στην αγορά εργασίας για την πορεία των δημοσίων οικονομικών. Σε δεύτερο χρόνο η αποδυνάμωση των εισοδημάτων από εργασία πιθανόν να έχει επιπτώσεις και στη φοροδοτική ικανότητα προς το τέλος του έτους.

Η πορεία των εισπράξεων από εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο, ο δείκτης PMI και η πορεία των καθαρών προσλήψεων (ΕΡΓΑΝΗ) Ιουλίου αποτελούν ισχυρή προειδοποίηση για την εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2015, αναφέρει ο ΣΕΒ. Πολιτικές που δε λαμβάνουν υπόψη τις αυτονόητες ανάγκες της παραγωγικής οικονομίας, όπως είναι η σταθερότητα του οικονομικού περιβάλλοντος και η βεβαιότητα της διατήρησης του νομίσματος, καθώς και κατά πόσον οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στα διαθέσιμά τους, που προορίζονται για αγορά εμπορευμάτων και πρώτων υλών, έχουν άμεσες δυσμενείς και διαρκείς επιπτώσεις στην οικονομία.

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι το τρίτο μνημόνιο συνοδεύεται από μια έκθεση κοινωνικών επιπτώσεων. Ένα από τα βασικά σημεία της έκθεσης είναι ότι στην Ελλάδα το συνταξιοδοτικό πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως σύστημα κοινωνικής προστασίας.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90