27/08/2015
«Κλειδί» οι ιδιώτες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

 

Τα στοιχεία που αφορούν στα stress tests των τραπεζών παραδίδουν στις αρμόδιες αρχές οι εντεταλμένες υπηρεσίες των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σημαντικό για τις τράπεζες είναι να έχει αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα έως το τέλος του επόμενου μήνα, οπότε και θα κλείσουν οι τελευταίες παράμετροι για το πώς θα γίνει η άσκηση προσομοίωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η άσκηση αυτή έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2017, στοιχείο το οποίο ασφαλώς δημιουργεί προϋποθέσεις σημαντικής κεφαλαιακής ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, ώστε οι τράπεζες στη συνέχεια να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία.

Μέσα στο διάστημα που θα ακολουθήσει αναμένεται να υπάρξει εκτεταμένη διαβούλευση για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης μεταξύ της ΤτΕ, της ΕΚΤ και του SSM, με στόχο τη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτήν.

Ετσι, τα κίνητρα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα αποτελέσουν σε κάθε περίπτωση σημαντική παράμετρο για το αποτέλεσμα που θα επιτευχθεί.

Εκείνο βεβαίως που θα επηρεάσει περισσότερο από όλα την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων να είναι τελικώς διαχειρίσιμες.

Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί παρά αυτές οι ανάγκες να πρέπει να καλυφθούν πλήρως, αφού το 2016 οι ευρωπαϊκές πλέον τράπεζες θα πρέπει να περάσουν νέα stress tests και σε αυτήν την περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η προβολή των στοιχείων του τρέχοντος stress test αφορούν και την προσεχή διετία.

Σημαντικό ρόλο στα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί η διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Στο τραπέζι η bad bank
Η απόφαση για το πώς θα εξυγιανθούν τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, που αριθμούν κόκκινα δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ, αποτελεί κεντρικό κορμό του σχεδιασμού για τη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνει χθεσινή ανάλυση του διεθνούς πρακτορείου Reuters.

Στην Ελλάδα, λέει η σχετική ανάλυση, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί το μοντέλο των bad banks, όπως αυτές λειτούργησαν σε Ιρλανδία και Ισπανία. Εκεί η διαχείριση των επισφαλών απαιτήσεων έγινε με πώλησή τους σε επενδυτές, σε εξευτελιστικές τιμές. Οι τελευταίοι προχώρησαν σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων τους και κατάφεραν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Η δημιουργία μιας τέτοιας δομής μπορεί να είναι επικίνδυνη, και ούτε στην Ιρλανδία ούτε και στην Ισπανία λειτούργησε απρόσκοπτα, ωστόσο βοήθησε και τις δύο χώρες σε μία πορεία ανάκαμψης. Απαραίτητο χαρακτηρίστηκε και για τη χώρα μας το μοντέλο μιας bad bank τόσο από τον Oliver Ellingham, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΝΑΜΑ, της bad bank της Ιρλανδίας, αλλά και από ένα πρώην στέλεχος της BNP Paribas. Και οι δύο όμως επισήμαναν τις δυσκολίες της εφαρμογής.

Ανώτερο τραπεζικό στέλεχος στην Ελλάδα, πάντως, σημείωσε πως δεν φαίνεται να συμφωνούν οι ελληνικές τράπεζες για τη δημιουργία ενός ενιαίου οχήματος τύπου NAMA.

Το ίδιο στέλεχος σημείωσε πως η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα, η πολιτική αναταραχή, η ανεπαρκής νομοθεσία και το γεγονός πως τα κόκκινα δάνεια είναι καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων δημιουργούν μία μη ελκυστική εικόνα για την πιθανή διαχείρισή τους με τον παραπάνω τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, αν και μία ολοκληρωμένη ενιαία κακή τράπεζα είναι πιθανόν να αποτελεί την καλύτερη επιλογή, ο σχεδιασμός μπορεί να είναι διαφορετικός, απαντώντας και στην ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση του θέματος.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, εναλλακτικά η δημιουργία ενός οχήματος που θα αναλάβει τα χειρότερα των επιχειρηματικών δανείων από κάθε τράπεζα, σημείωσαν πηγές προσκείμενες στην αναδιάρθρωση των τραπεζών, στο διεθνές πρακτορείο.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί σε μια συγκεκριμένη επιλογή. «Μια κακή τράπεζα θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει τα κόκκινα δάνεια με τη χρήση πιο ισορροπημένων κριτηρίων, που θα λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτή αποτελεί μια πρόταση που είναι μέρος των συζητήσεων. Υπάρχουν και άλλες λύσεις», δήλωσε ο υπουργός.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90