26/08/2015
Ανοιχτό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ σύμφωνα με τον Κονστάνσιο

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει επιπλέον μέτρα εάν θεωρήσει ότι δημιουργούνται σημαντικοί κίνδυνοι για νέα υποχώρηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο.

«Πιστεύω ότι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού, όπως αυτό έχει ανακοινωθεί, θα οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδα που θα συνάδουν με τον ορισμό της σταθερότητας των τιμών που δίνει η ΕΚΤ», ανέφερε ο Βίτορ Κονστάνσιο σε χθεσινή του ομιλία στο Μανχάιμ της Γερμανίας.

«Όπως πάντα, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του (…), ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή στις προβλέψεις για τη σταθερότητα των τιμών», προσέθεσε αμέσως μετά.

Ο νέος γύρος υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και η κίνηση - έκπληξη της Κίνας να προχωρήσει σε υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος έχουν αυξήσει τις πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό της ευρωζώνης, που τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε μόλις 0,2%. Ο στόχος της ΕΚΤ είναι να διατηρείται ο πληθωρισμός λίγο κάτω από το 2%. Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να αναγκάσουν την ΕΚΤ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία των τιμών στη ζώνη του ευρώ, οι οποίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον επόμενο μήνα. Μέχρι τώρα οι προβλέψεις εκπονούνταν με βάση την εκτίμηση ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα αυξηθούν το 2016 και το 2017.

«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς για να αντιληφθούμε πλήρως τα αποτελέσματα που θα έχουν όσα συμβαίνουν», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Βίτορ Κονστάνσιο. Όπως εξήγησε, η ΕΚΤ δεν ανησυχεί τόσο για την υποτίμηση του γουάν, αλλά για τη νέα σημαντική υποχώρηση που έχουν καταγράψει οι τιμές του πετρελαίου.

Τέλος, χαρακτήρισε ακόμη «ανοικτό» το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα που εφαρμόζει αυτό το διάστημα η ΕΚΤ. Η τράπεζα έχει δώσει ως αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης της ποσοτικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο του 2016.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90